пʼятниця, 28 березня 2008 07:08

Довоєнні листи знайшли у військовій комендатурі Тернополя

Автор: фото: Жанна ПОПОВИЧ
  Архіваріус Тернопільського державного архіву Галина Муц читає один із листів, знайдених у підвалах Тернопільської військової комендатури
Архіваріус Тернопільського державного архіву Галина Муц читає один із листів, знайдених у підвалах Тернопільської військової комендатури

"Напиши мені трохи, що там у Басарабії. Ми купаємось в Живолові, дівки і кавалери разом сплять в синовалі", — розповідає про сільське життя невідома дівчина. Лист без конверта і не підписаний.

Це одне із понад 300 послань, датованих березнем–червнем 1941 року, що знайшли у підвалі військової комендатури Тернополя під час ремонту. Папери лежали на підлозі старого будинку.

— Почалася Велика Вітчизняна війна, і, напевно, розбомбили поштовий вагон. Урятовану кореспонденцію зібрали в мішки, а потім було вже не до того, щоб їх розносити, — розповідає 59-річний директор Тернопільського державного архіву Богдан Хаварівський.

Листи надходили з різних республік колишнього Радянського Союзу. Написані українською, вірменською, грузинською, казахською, азербайджанською, російською мовами. Адресувалися переважно на Львівщину. Селяни відправляли листи у трикутниках, писали здебільшого олівцем. Містян можна впізнати по коричневих цупких конвертах, використовували чорнила.

— Послання надзвичайно теплі, турботливі. Наприклад, сестра з Москви відправила брату в армію у Львів п"ять рублів і своє фото, — говорить архіваріус Галина Муц, 49 років. — Хоча це заборонялося, у листах були гроші, фотографії, збереглися засушені квіти.

Дівчина Кіра з міста Клин Московської області повідомляла Вікторові, що вже тепло, але не купаються. "Потому что "Лаборприбор" остатки нефти спустил в речку. Все это плывет в нашу сторону. Ты спрашиваешь, как работает приемник. Приемник работает очень хорошо, но конопатили углы и повредили проволоку. Муся сказала, я позову В. Назарова и он сделает".

Семен Іванович Кондрашенков із села Дурново Смоленської області звертається до командира полку з проханням вплинути на брата: "5 месяцев Кондрашенков Василий Иванович не пишет".

Про себе повідомляє, що він прикутий до ліжка інвалід, живе з 71-річною матір"ю. "Но я встречаю все трудности моей жизни колхозного производства. Я доволен, что мой брат в рядах нашей доблестной Красной Армии и защищает свои социалистические границы от всяких вражеских посягательств, наши большевистские колхозы и культуру зажиточной колхозной жизни".

За тиждень після написання цього листа почалася війна.

Знахідки посортували за місяцями і розклали в 10 папок. Окремо склали ті, що треба реставрувати. Архівісти зроблять каталог знайденої кореспонденції.

— Наші спеціалісти перечитають і опрацюють листи, а зроблені копії відправимо посольствам держав колишнього СРСР, — каже Хаварівський.

Зараз ви читаєте новину «Довоєнні листи знайшли у військовій комендатурі Тернополя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі