четвер, 17 лютого 2011 07:15

Довіреність на автомобіль можна робити без нотаріуса

Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов хоче скасувати довіреності на керування автомобілями. Про це заявив минулого тижня. Такими документами користуються близько третини водіїв в Україні. Скасування довіреності та запровадження натомість реєстрації права керування органами ДАІ — це створення корупційної схеми для здирання грошей із тих, хто за кермом. Так вважає 46-річний Ігор Сидоров, кандидат юридичних наук.

— Якщо скасують довіреності й зобов'яжуть у МРЕВ отримувати реєстраційні талони на підставі наказу Міністерства внутрішніх справ, то це є правовий нігілізм із боку держави. Тільки Верховна Рада може приймати таке рішення.

Чи варто скасовувати довіреності?

— Слід відмовитися від практики нотаріального оформлення права на управління автомобілем. Жодна стаття Цивільного кодексу не зобов'язує громадян посвідчувати такі документи нотаріально. Тому, якщо власник авто від руки написав довіреність і передав її водієві, останній має законне право керувати автомобілем. У міліції немає юридичних підстав затримувати і притягувати таку особу до адміністративної відповідальності. Бажання МВС відмовитися від довіреності має сенс, але ж не можна підмінювати цивільні правовідносини адміністративними. Це корупція.

Що простіше: оформити довіреність у нотаріуса чи реєстраційний талон у Державтоінспекції?

— Знайти нотаріальну контору в нас можна на кожному розі. Така довіреність готова максимум за півгодини. У МРЕВ навіть за сприяння керівника такої установи документи оформляють щонайменше кілька годин. Працюють вони тільки у прийомні години — це два дні на тиждень.

Це вже не перша спроба МВС "скасувати" довіреності. Кілька років тому водіїв штрафували за відсутність тимчасового реєстраційного талону. Люди кинулись у МРЕВ. Сплачували до 1000 гривень, хоч офіційні особи казали, що талон коштує копійки.

Зараз ви читаєте новину «Довіреність на автомобіль можна робити без нотаріуса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі