вівторок, 05 серпня 2008 07:04

Дощ ущух після молитви архімандрита Ілії

Автор: фото: Іван ВАСИЛИШИН
  Архімандрит Ілія на подвір’ї будинку матері в містечку Ямпіль Вінницької області, де народився і виріс. Отець Ілія каже, що такий виноград є тільки вдома. Він посадив його у 1964-му році, коли працював агрономом
Архімандрит Ілія на подвір’ї будинку матері в містечку Ямпіль Вінницької області, де народився і виріс. Отець Ілія каже, що такий виноград є тільки вдома. Він посадив його у 1964-му році, коли працював агрономом

1 серпня в містечко Ямпіль на Вінниччині, яке постраждало від повені, приїхав 64-річний архімандрит Ілія зі Свято-Троїце-Сергієвої лаври. Він працює настоятелем патріарших покоїв у підмосковному місті Сергіїв Посад — резиденції патріарха Алексія II.

Архімандрит Ілія — в миру Микола Рейзмір — народився і виріс у Ямполі. Там живе його мати 80-річна Юлія Яківна з наймолодшою донькою Надією та її чоловіком. Священик пам"ятає повені 1964-го та 1969 років, що пережив Ямпіль. Їхню хату не затоплювало, бо вона стоїть на найвищому місці.

— Нашу хату 100 років тому дід будував із дуба у зруб, — розповідає архімандрит. — 1947-го був землетрус. Наша хата ходором ходить, а мама поставила нас на коліна і молиться.

— А у війну за хатою розірвалася бомба, шибки повилітали, але хата встояла, — згадує Юлія Яківна.

Микола вивчився на агронома і кілька років працював у Тульчині. Поїхав до Дніпропетровська на курси підвищення кваліфікації — там уперше почув церковний спів. Віруючі сказали, що в Почаєві добре співають, а в Троїце-Сергієвій лаврі хор — мов на небесах. Микола поїхав до Москви. У 25 років прийняв чернечий постриг та ім"я святого пророка Ілії. Закінчив духовну семінарію та академію. На чернецтво його благословив Патріарх Алексій І.

Із патріархом я майже не говорю

— Працюю у резиденції патріарха у святій Троїце-Сергієвій лаврі, — розповідає архімандрит Ілія. — Обслуговував Алексія І, Пімена, а тепер Алексія ІІ. Мене часто запитують: "Ти з патріархом розмовляєш?" Я з ним майже не говорю. Святійший приїжджає і вирішує питання. Спочатку чай, потім розмова в кабінеті, всеношна і знову чайок. Лише о пів на дванадцяту-час ночі в нього є час на підписання документів.

В архімандрита місяць відпустки. Кілька днів він був у матері. Відслужив молебень. 2 серпня на день пророка Іллі молилися, щоб вода відійшла.

— Після молитви помітив, що дощ ущух. І я зрозумів, що дамба витримає напір води й ніхто не загине. Так і сталося, — каже архімандрит.

3 серпня архімандрит Ілія поїхав до Росії. Пообіцяв щодня просити Бога за свій край.

Зараз ви читаєте новину «Дощ ущух після молитви архімандрита Ілії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі