Ексклюзиви
середа, 23 травня 2007 07:01

Донька Черчилля проїде стежками батька в Україні

Автор: фото: Олександра НІКОЛАЄВА
  Мері Соам, молодша донька колишнього британського прем’єра Вінстона Черчилля, у понеділок приїхала до Лівадійського музею-палацу в Ялті. Саме там у 1945 році її батько разом з президентом США Франкліном Рузвельтом та керівником СРСР Йосипом Сталіним утвер
Мері Соам, молодша донька колишнього британського прем’єра Вінстона Черчилля, у понеділок приїхала до Лівадійського музею-палацу в Ялті. Саме там у 1945 році її батько разом з президентом США Франкліном Рузвельтом та керівником СРСР Йосипом Сталіним утвер

У понеділок Лівадійський палац-музей, що в Ялті, відвідала молодша донька колишнього британського прем"єра Вінстона Черчилля 85-річна Мері Соам.

Потрапити до Криму вона мріяла давно. Про ці місця їй розповідала старша сестра Сара, яка була на Ялтинській конференції разом із батьком 1945 року. Мері тоді не вдалося поїхати з ними.

До цієї подорожі вона готувалася довго. Хотіла пройти стежками батька. Крім Ялти, побуває також у Балаклаві та в Саках.

Соам приїхала у темно-фіолетовому костюмі та світло-рожевій блузці. На шиї — медальйон. Коли придивляється, одягає окуляри.

— Черчилль-політик практично не відрізнявся від Черчилля-людини, — розповідає Мері. — Ніколи не кривив душею. Обожнював мюзикли. Практично всі партії знав напам"ять. Щоправда, співав лише для сім"ї та близьких друзів.

Соам додає, що батько був дуже людяним, умів любити, міг помилятися. Її спогади відрізняються від звичного образу цього політика. Черчилля знали вольовим, суворим, гострословом.

Саме він ужив термін "залізна завіса" у своєму Фултонському виступі 1946 року. Ця його доповідь вважається початком холодної війни.

Мері питають, як вона ставиться до ідеї назвати одну з вулиць міста іменем батька.

— Якщо це дійсно зроблять і я ще буду жива, обов"язково приїду і пройдусь, — запевняє вона.

Лівадійському музею донька колишнього британського прем"єра подарувала збірку висловлювань батька та книгу про його життя. Два роки тому там відкрилася меморіальна кімната Черчилля. Соам пообіцяла, що з кожним роком зібрана у Криму колекція про її батька буде збільшуватися.

Вінстон Черчилль очолював британський уряд двічі — із 1940-го по 1945-й та з 1951-го по 1954-й. Його вважають символом витримки народу. У післявоєнні роки він намагався обмежити вплив СРСР на Європу.

Ялтинська (Кримська) конференція глав союзних держав антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні проходила в Лівадійському палаці 4–11 лютого 1945 року. Крім Черчилля, туди прибув президент Сполучених Штатів Америки Франклін Рузвельт та радянський керівник Йосип Сталін. Під час конференції вони узгодили плани розгрому гітлерівської Німеччини, обговорили післявоєнний порядок у світі та вирішили створити ООН.

Зараз ви читаєте новину «Донька Черчилля проїде стежками батька в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути