середа, 27 серпня 2008 07:06

Донецька бібліотека переходить на електронний формат

У четвер Донецька обласна універсальна наукова бібліотека імені Крупської отримала книжковий сканер для оцифрування бібліотечного фонду. Техніку надав футбольний клуб "Шахтар". Сканер коштує майже 120 тис. грн.

Директор бібліотеки Людмила Новакова розповіла "ГПУ", що працівники звернулися до футбольного клубу із проханням придбати їм сканер. Своєю чергою бібліотека допоможе відсканувати історію "Шахтаря", що є у книжковому фонді закладу. Цю інформацію клуб планує розмістити на офіційному сайті.

У бібліотеці нараховують майже 1 млн 800 тис. книжок.

— Багато газет 1940-х неможливо зберігати, — каже Людмила Опанасівна. — Вони розсипаються в руках. Тому потрібно швидко відсканувати їх і зберігати в електронному варіанті. Тоді вони житимуть вічно.

Із часом електронний фонд розмістять в Інтернеті. Поки що бажаючі зможуть читати книги на моніторах комп"ютерів. У бібліотеці їх 100. Також користувачі матимуть можливість копіювати потрібну інформацію на дискети.

— Сканер уже маємо. Спробували оцифровувати книжки, — ділиться Новакова. — Виходить, що за 15 хвилин можемо відсканувати 300 сторінок. Це потужна техніка.

Людмила Новакова каже, що схожого устаткування досі не має жодна бібліотека України.

Донецька обласна бібліотека імені Крупської відома тим, що 1996 року її першу підключили до всесвітньої мережі Інтернет.

Зараз ви читаєте новину «Донецька бібліотека переходить на електронний формат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі