четвер, 10 вересня 2020 00:15

Донеччан не випускають з окупації

— Полгода не получаем украинскую пенсию, — нарікає 59-річна Людмила Глушко з окупованої Макіївки Донецької області. — Виплати на картку приходять день у день, але зняти не можемо. Українських банків нема, місцевий не видає. Раніше їздили по пенсію на вільну територію, зараз контрольно-пропускні пункти закриті.

З 16 березня проросійські бойовики закрили пункти пропуску між Україною та непідконтрольною їй територією. Обмеження запровадили для протидії поширенню коронавірусної інфекції. Кілька разів на місяць КПВП відкривають.

— Щоб виїхати, бойовики вимагають паспорт із пропискою на неокупованій території та написану заяву про неповернення в ДНР до сприятливої епідеміологічної ситуації, — додає Людмила. — Прописаних у Донецьку не випускають. Навіть за хабар. Пенсіонери їдуть в Україну через Росію. Це можуть лише ті, в кого велика пенсія і є родичі на неокупованій території.

За проїзд через Росію водії просять від 2 тис. грн. Оголошення поширюють у соціальних мережах "ВКонтакте" та "Телеграм".

— Если есть большая шахтерская пенсия и родственники в Украине, то можно ехать, — каже 65-річний Олександр Сінченко з окупованого Харцизька Донецької області. — Для цього треба мати закордонний паспорт. Якщо нема, можна добиратися через Білорусь, це дорожче. Мені щомісяця нараховують по 12 тисяч гривень. Раз на кілька місяців їду.

Олександр Сінченко вирушає в Росію, звідти — у Харків. Це обходиться у 3 тис. грн.

— Ще 300 гривень даю на лапу поліцейським, щоб не встановлювати мобільний додаток "Дій вдома" і не сидіти два тижні на самоізоляції, — каже.

Дехто ще до карантину віддав пенсійні картки родичам на підконтрольну Україні територію.

— Я отдала дочке в Мариуполь еще перед Новым годом, — каже пенсіонерка 71-річна Тетяна Олександрівна з Донецька. — Щомісяця отримую СМС, що пенсія впала. Донька її знімає.

На сайті оголошень OLX місцеві пропонують послуги виведення коштів із пенсійних карт. За це просять 1% суми.

Пенсіонери, які не можуть поїхати по свої виплати в Україну — влаштовуються на роботу.

— Несколько месяцев сидела без украинской пенсии. Было очень тяжело, так как покупаю дорогие лекарства, — каже 59-річна Ольга Малишева з Донецька. — У ДНР отримую лише 2300 гривень пенсії. Їх не вистачало ні на що. Влаштувалася вихователем у садочок. За це дають ще майже 4 тисячі. Мені пощастило, бо взяли. Маю педагогічну освіту й досвід роботи в навчальних закладах. На вік не дивилися, фахівців бракує.

Пенсії, яку дають бойовики, не вистачає на харчування.

— Ніхто з пенсіонерів давно не купує м'ясо, рибу чи фрукти, — продовжує Ольга Малишева. — Максимум — курячу печінку чи найдешевші консерви. Овочі вирощують на городах.

Жителі окупованої Луганщини мають змогу зняти пенсію. Єдиний контрольно-пропускний пункт "Станиця Луганська" періодично працює.

— За украинской пенсией езжу к брату в Лисичанск, — розповідає 58-річний Василь Якубовський із Луганська. — Це 2,5 години від КПП. Перед цим завантажую на смартфон додаток "Дій вдома" для самоізоляції. Вона діє два тижні. На українському блок-пості активую додаток, показую військовим.

Востаннє їздив на неокуповану територію в липні.

— Жив у брата місяць, — продовжує. — Потім повернувся додому. Наступного разу поїду аж перед Новим роком.

Зараз ви читаєте новину «Донеччан не випускають з окупації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі