вівторок, 08 жовтня 2019 06:55

Документи про розірвання шлюбу висилають в електронному вигляді

— Чтобы оформить свои отношения в ЗАГСЕ по украинскому законодательству, нужно выехать. В основном люди едут в Волноваху, Бахмут, Курахово и в Мариуполь, — говорить 24-річний Іван Шевченко з окупованого Харцизька Донецької області. Півроку тому оформив відносини у програмі "шлюб за 24 години".

Із 3 серпня 2017 року ця послуга діє в Маріуполі. Переважно нею користуються пари, які проживають на окупованій частині Донецької області. Свідоцтво про шлюб видають того ж дня.

— З дівчиною вирішили, що треба зареєструвати шлюб за українськими законами. Бо хочемо мати дитину і щоб у неї були документи не ДНР, — продовжує Шевченко. — В інтернеті знайшли інформацію, що в Маріуполі роблять це за день. Коштує 1510 гривень. Потрібно два паспорти, військовий квиток або приписне. Якщо людина розлучена, треба свідоцтво про розірвання шлюбу. Подати документи слід до 11-ї. Потім оплатити квитанцію в банку. Далі реєструють шлюб і видають документи українського зразка. За дорогу на двох та свідоцтво заплатили понад 3 тисячі гривень.

Свідоцтво про шлюб за законами так званої ДНР не діє на території України.

Окупаційна адміністрація в український паспорт на сторінці "Сімейний стан" ставить позначку про те, що був зареєстрований шлюб. Вносять інформацію про місце оформлення, прізвище ім'я та по батькові чоловіка або дружини, рік народження, реквізити запису. Така відмітка не буде визнана на території України і паспорт вважатимуть недійсним.

— По неофициальным данным, местная власть так делает, чтобы жители неподконтрольной части Донецкой области оформляли паспорта ДНР, — каже 31-річний Артем Мальчевський із Донецька. — Щоб одружитися, люди роблять місцеві паспорти. А це поповнює бюджет бойовиків. Без свідоцтва про шлюб і штампу в паспорті не отримаєш свідоцтво про народження дитини. Не виплачуватимуть кошти на неї. Також неможливо оформити нерухоме майно на подружжя.

На сайті безкоштовних оголошень OLX пропонують оформити українські дублікати свідоцтва про одруження, зробити документи про народження дитини. За це просять від 500 гривень.

— Мені для оформлення документів на квартиру знадобився дублікат свідоцтва про шлюб. Коли почалася війна, документ кудись зник, — згадує 34-річна Тетяна Коваль із Зугреса. — Аби не виїжджати, довелося заплатити 500 гривень чоловікові, який це оформлює. В ціну входить укладання договору на його ім'я, аби отримав дублікат свідоцтва про одруження, його робота та держмито за новий документ.

У забороненій в Україні соціальній мережі "ВКонтакте" жителі ДНР і ЛНР можуть оформити українські свідоцтва про народження дитини та розірвання шлюбу. Обіцяють зробити документи впродовж ­тижня.

— Потрібно по чотири копії документів — медичного свідоцтва про народження з пологового будинку або його дубліката, свідоцтва про народження, виданого місцевим РАЦСом. Також копії паспортів батьків і свідоцтво про шлюб, але тільки українського зразка, — каже 29-річна Вікторія Науменко з Луганська. Три місяці тому народила.

Якщо дитинча народилося не в шлюбі, потрібні копії двох перших сторінок паспорта ­матері. Також сторінки, де вказані її сімейний стан і прописка.

— Довелося заплатити майже 2 тисячі гривень. Ще 190 гривень — на оплату судового збору, — продовжує Науменко. — Термін виконання три-п'ять днів. Залежить від дати здачі документів.

Посередники також оформлюють документи про розірвання шлюбу. Робиться це через український суд без виїзду людини. Якщо вона перебуває за кордоном, документи висилають в електронному вигляді.

— Чужа людина представляє в судових інстанціях України інтереси осіб, які хочуть розірвати шлюб за українськими законами. Документи передають особисто в руки чи надсилають в будь-яке місто ДНР, — каже 27-річний Олександр Ільчук з Єнакієвого. — Це коштує до 3100 гривень. Треба мати копії паспортів чоловіка і дружини, свідоцтва про шлюб, свідоцтва про народження неповнолітньої дитини чи дітей, якщо вони є. Якщо немає свідоцтв про шлюб або народження дитини чи їх копій, доведеться заплатити більше.

Боржників аліментів не випускають в Україну

Понад 500 людей не можуть виїхати з окупованих територій із 2018 року. Їх так зване міністерство юстиції ДНР внесло у списки боржників аліментів.

Середній розмір аліментів становить 840 гривень на місяць. Окупаційна влада також призначає тимчасові виплати дітям, батько яких перебуває в Україні чи Росії — 697,91 грн.

— Якщо не платить, можна звернутися до суду, аби встановити місце перебування батька, — каже 41-річна Оксана Маслова з Іловайська. — Моя сусідка так зробила. Її колишнього чоловіка не випускають, доки сину не виплатить майже 5 тисяч гривень за півроку.

Якщо в боржника на окупованій частині Донбасу є нерухомість, він не працює та не отримує доходів, його майно можуть забрати.

Зараз ви читаєте новину «Документи про розірвання шлюбу висилають в електронному вигляді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі