пʼятниця, 16 серпня 2019 07:01

"До війни в кожному районі міста стояли фури з динями та кавунами"

— Фрукти стали дефіцитною їжею. Якщо раніше могла купити черешню, полуницю, зараз їх фактично немає, — каже 52-річна Олена Крюкова з Луганська. — Колись на кожній зупинці були бабусі, які продавали яблука, черешню, полуницю, абрикоси.

На окуповані території фрукти завозять із Росії, Туреччини та Єгипту. Місцеві не купують їх через високу ціну.

— Приобрела персики на базаре, 70 гривен за кило. Привозят из Турции, но фасуют в Краснодарском крае, на территории России. Они вкусные, но больше двух штук позволить не могу, дорого, — каже 63-річна Валентина Миколаївна з селища Розкішне, що біля Луганська.

З Абхазії до ЛНР везуть гранати. Вони смачні, але люди їх майже не беруть. Коштують 57,49 грн за кілограм.

Жителі так званої ДНР купують овочі і фрукти на території України. Частіше беруть оптом. Їхня вартість дешевша, аніж на території бойовиків.

— Чоловік бере на зиму полуницю. Роблю із неї варення. Для цього він їде в Курахово на базар, — каже 58-річна Людмила Колесніченко з Донецька. — Там ціна за кіло до 60 гривень, у Донецьку — 100. Якщо купляєш оптом, роблять знижку. Щороку беремо з десяток кілограмів ягоди. Якщо поїхати після обіду в Курахово — зроблять ще й знижки.

Кавуни та дині почали продавати ще у червні. Привозять їх з Астрахані, Краснодарського краю. Деякі вирощують в Амвросіївському та Новоазовському районах на окупованій території.

— Лучшие арбузы — херсонские. Но сейчас импорт только из РФ. Местные бахчи не очень вкусные. Хотя их можно купить по три гривни за кило, — каже 71-річний Олексій Борисович з окупованого Донецька. — Беру краснодарські. Вони солодкі. Мають темний зелений колір та довші. Дині в основному з Новоазовська. Просять за них від 20 гривень за кілограм.

— До войны в каждом районе города стояли фуры с дынями и арбузами. В день получалось продать несколько тонн бахчевых, — говорить 49-річна Юлія Кахідзе з окупованого міста Чистякове (до 2016-го — Торез. — ГПУ). — Продавці раніше ночували біля яток із фруктами. Спали в наметах, сиділи до закінчення сезону на початку вересня. Родичі навіть чергували вночі, аби місцеві не вкрали нічого.

У Луганську кавуни продають через сайт безкоштовних оголошень "ОLХ".

За кілограм просять 3 грн, якщо купляти від однієї тонни. Місцеві аграрії пишуть, що він не має пестицидів. Можуть доставити по місту. Процвітає придорожня торгівля яблуками, сливами та абрикосами із власних садів.

— В этом году яблок стало больше. Немного лили дожди, — каже пенсіонерка 72-річна Олександра Іванівна із селища Бойківське (до 2016-го — Тельманово. — ГПУ). — За них прошу 19 гривень за кіло. Це виходить до 9–10 маленьких фруктів. Один кілограм абрикосів віддаю за 35–40 гривень. За таку ціну виходить слива. Сама варю з них варення. Навіть не мию, коли їм, бо все натуральне.

З 1 липня окупаційна влада ДНР підняла мінімальну пенсію. Зараз вона складає 1533,2 грн. Через це зросли ціни на продукти харчування.

— Отримую пенсію в ДНР і в Україні. Але все рівно собі відмовляю в харчах, — каже 72-річна Раїса Кліменко, пенсіонерка з Харцизька. — Мало того, що на дорогу до Волновахи витрачаю близько 500 гривень, та ще й піднялися ціни на всі товари. Раніше купляла собі куряче філе, бо смачне і відносно недороге. Колись коштувало 87 гривень, зараз на 8 гривень дорожче. Дозволяю собі тільки курячі стегна — 72 гривні за кіло. Ковбасу не беру, бо хорошої якості треба купляти десь за 140 гривень. Рятуюся тим, що іноді дочка привозить мені з Маріуполя української ковбаси чи сиру. Місцеві м'ясні та ­молочні продукти потрібно брати з обережністю.

Підробляють алкоголь

У Донецьку почали масову підробку елітного алкоголю. На полицях між справжнім продають фальсифікат.

— Виски "Джек Дэниэлс" всего 70 гривен. Но если внимательно посмотреть, на этикетке написано "Блэк Дэниэлс". Их перепутать очень легко. Настоящая бутылка стоит 787 гривен, — каже 34-річний Максим Кравченко з Донецька. — Брат однажды перепутал бутылку и выпил этот алкоголь. Стало так плохо, что пришлось вызывать скорую. Промывали желудок.

Зараз ви читаєте новину «"До війни в кожному районі міста стояли фури з динями та кавунами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі