вівторок, 04 вересня 2018 07:55

До школи пішли 448 тисяч першокласників
2

Учень столичної школи №82 плаче під час урочистостей з нагоди початку навчального року. Цьогорічні першокласники навчатимуться 12 років, відповідно до програми ”Нова українська школа”
Фото: REUTERS
Батьки та родичі учнів знімають на мобільні телефони святкову лінійку в київській початковій школі №332 на вулиці Бориса Гмирі. Відбулася 1 вересня. Початковий заклад відкрили цьогоріч. Раніше в будівлі була гімназія

1 вересня за парти сіли 448 578 першокласників. Найбільше їх на Дніпропетровщині — 38,1 тис. Найменше — у Луганській області — 1,1 тис. учнів.

Із цього навчального року починає діяти комплекс програм і систем викладання "Нова українська школа". Нинішні першокласники навчатимуться 12 років. Оскільки 1 вересня припало на суботу, Міністерство освіти дозволило проводити свято першого дзвоника на розсуд шкіл — 1 чи 3 числа.

О 8:40 в суботу біля школи №7 на столичній вул. Патріарха Мстислава Скрипника людно. Це — одна з найстаріших шкіл Києва, зведена 1912 року. Тут викладав Максим Рильський.

— Вів уроки у моєму дев'ятому кабінеті, — говорить 50-річна Олена Кедич. Вона набрала 1-Б клас.

Приміщення школи складається зі старого й нового корпусів, об'єднаних між собою. За 2 м від старого розташований 3-метровий зелений паркан із проф­настилу. За ним — будівництво, стоїть самоскид, кран і бетономішалка. З боку школи на паркані намальовані герої мультиків. З іншого — ледь помітний напис "Поверніть дітям дитинство". Його кілька разів зафарбовували.

— Батьки й активісти протестували проти будівництва. Від нього багато шуму. А коли забивають палі, страшно за школу. Може дати осадку, — говорить Кедич. Викладає тут із 1987 року. — Теперішні школярі креативніші, вільніші, сміливіше висловлюють власну думку. Для цього покоління треба впроваджувати нову програму — щоб відповідала сучасним запитам. І батьки змінилися. Зараз усе вирішується у "Вайбері".

О 9:00 на ґанку школи виступає директорка. Ведучі — учні. Вони дають мікрофони шістьом першокласникам. Ті читають вірші. За 15 хв. їх заводять у приміщення. Йдуть парами, взявшись за руки. За учнями 1-А класу біжать два оператори зі штативами і два десятки батьків.

— Волнуюсь, вроде сама в школу иду, — каже 26-річна Олеся, матір першокласника. — Вступати було просто — здали документи, прийшли на збори і все.

1-А клас заходить до кабінету. Із вікон видно зелений паркан і будівництво.

— Сідайте, — говорить учителька Євгенія Геннадіївна, років 40. Тримає у руках невеликий фотоапарат. — Це ваш клас. Тут вчитимемося. Зараз познайомитеся з класом, а потім — на дискотеку.

Діти беруться за руки і за вчителькою вертаються на подвір'я. Дискотеку проводять школярі 8–9 класів. Перші чотири пісні звучать російською. Деякі батьки танцюють із дітьми.

— Влад Яма кусає лікті, бо найкраще танцюють наші першокласники! — каже у мікрофон ведучий.

— Класно придумали. Чого в мене не було таких лінійок? — говорить 33-річна Олена Карун. Танцює із сином серед школярів. Усе фільмує на мобільний, закріплений на селфі-палці. — Видно, що зміни пішли. Старший три роки тому пішов у перший клас. Усе було консервативніше. Єдине боюся, щоб дітей не розбалували надмірною свободою. Бо ні оцінок не буде, ні табелів, ні "домашок".

1 вересня о 8:30 на подвір'ї столичної початкової школи №332 на вул. Бориса Гмирі збираються батьки і діти. Більшість учнів у вишиванках. Хтось у шкільній формі — білий верх і чорний або синій низ. Навколо пахне парфумами.

Раніше в цій будівлі була гімназія. Цьогоріч відкрили початкову школу. Набрали 10 перших класів. У кожному понад 30 учнів.

— Це наш третій першокласник. На відміну від старших дітей, вчитиметься по-новому, — каже 47-річний отець Василь. Він у чорній рясі з хрестом. — Дітям не ставитимуть оцінки. І це добре, бо вони нічого не означають. Головне, що отримуватиме знання і практичні навички.

До чоловіка підбігає син — у білій сорочці та з трояндами в руках.

— Я навчався у радянській школі. Там муштрували. Зараз система демократичніша. Шкода, шкільної форми не буде, вона дисциплінує, — говорить.

О 8:45 класи починають шикуватися. Вчителі тримають у руках таблички з назвами класів — від 1-А до 1-К. Класні керівники кріплять на груди учнів бейджі. Там — назва класу і прізвище-ім'я дитини. Лінійка триває менш як 30 хв. Першокласники в шеренгах підтанцьовують, крутяться і роззираються на всі боки.

— Добре, що обійшлося без довгих промов і концертів учнівської самодіяльності. Моя старша донька знепритомніла на лінійці, коли в перший клас йшла, — каже 42-річна Наталія у джинсовому жакеті. Тримає на повідку невеликого чорного собаку породи французький бульдог. Віддала в перший клас сина. — Ми не купували букети. Треба відходити від "совка".

Після лінійки діти з учителями йдуть на перший урок. Батьків усередину не пускають.

— У вас первый первоклассник? — запитує засмагла жінка з тату-ієрогліфом на правій нозі.

— Да, — відповідає друга. Тримає невеликий букет із яблук, винограду, слив і рожевих троянд.

— И у нас. Сначала думали отдать малого в частную школу. Но возить его каждый день не очень хочется, а мы тут рядом живем. Да и цена там почти 10 тысяч в месяц.

Згодом батьків запрошують до класу. Кабінет на три вікна. Стіни пофарбовані в жовтий. Біля дверей облаштували умивальник. Висить інтерактивна дошка.

— Нарешті до школи почали зараховувати без конкурсів, за місцем прописки, — розповідає матір першокласника Юлія Литвин. Перебирає стрічки, до яких прив'язані повітряні кульки. — Раніше в першому-другому класах задавали багато. Старша дочка втомлювалася. Бракувало сил на додаткові заняття з малювання чи танців. Зараз життя першокласникам обіцяють полегшити.

Близько 11:00 усі починають розходитися.

Зараз ви читаєте новину «До школи пішли 448 тисяч першокласників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі