пʼятниця, 11 березня 2011 00:00

До книги тверезості записалися 26 селян

"Я записалася 20-ю. Перечитала прізвища всіх переді мною. Аж ми сльози на очі навернулися. Боже-Боже... Усі такі молоді, по 20–30 років, а вже — пияки", — розповідає 69-річна Марія Непіп.

До "книги тверезості" у греко-католицькій церкві в селі Переволока Бучацького району Тернопільщини за три місяці записалися 26 селян. Переважно це жінки чи матері любителів оковитої. Обіцяють не випивати і не наливати алкоголю іншим. Відмовляючись від спиртного, люди сподіваються, що Господь допоможе стриматися і рідним.

Марія Данилівна заводить до кухні. Її чоловік, 67-річний Василь Миколайович, спить у сусідній кімнаті. Перед різдвяними святами Марія Непіп вписалася у книгу і дала обітницю рік не вживати й грама спиртного. Аби лише не пив чоловік.

— Не скажу, що він пияк. Але, бувало, зберуться пастухи, і все починається. Один біжит за хлібом, інший — за цибульов, третий — за горівков. Нема горівки — розведуть спірт і п'ють. Потім Василь ходив по сусідніх селах. Додому приходив зранку, як кавалєр. Сварилися страшно.

— Церква щомісяця править службу за алкозалежних. Книга тверезості має давати сили людям, які думають кинути пити, але не мають на те достатньо волі, — пояснює помічниця священика 49-річна Леся Кринична. — Одна справа — сказати комусь "я не п'ю". Інша — присягнути перед хрестом і Богом.

Кореспондент "ГПУ" розпитує місцевих жінок, чому в книжці немає жодного запису, зробленого чоловіком.

— Бо затяті пияки до церкви не ходять. А ті, хто випиває часто, стидаються виносити на громаду свої проблеми, — пояснює вірянка Емілія Пилипчак, 45 років.

За 200 м від церкви працює продуктовий магазин. Близько полудня до нього заходить 40-річний місцевий у валянках і шапці. Відраховує дрібними купюрами 11 грн, купує найдешевшу чекушку. Назбирує ще монетами 4 грн, замовляє пиво. Випиває в магазині з пляшки.

— Чо пристав? Ні про яку книгу тверезості не чув, — каже.

Зі слів тернопільського священика Андрія Логіна, книги в греко-католицьких церквах почали заводити 2009 року. Зараз їх є 30. Із них 15 — віряни відкрили в церквах протягом двох останніх місяців.

— Пияцтво — тотальна проблема для всієї України. Дійшло до того, що в нас повагу однієї людини до іншої виміряють кількістю випитого, — каже отець Андрій Логін.

Книга — велика за розмірами, у грубій обкладинці. Має 300 сторінок. У ній повністю заповнена перша сторінка, на другій — три записи.

У селі Переволока живуть понад 2 тис. людей, більшість православні.

Зараз ви читаєте новину «До книги тверезості записалися 26 селян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі