четвер, 29 жовтня 2020 07:50

До кінця року можуть померти до 20 тисяч інфікованих

Автор: УНІАН
  Медики перевіряють життєві показники хворих на коронавірус у палаті інтенсивної терапії запорізької лікарні. На 28 жовтня зайняті 25,4 тисячі ліжок для інфікованих з облаштованих 52 тисяч, кажуть у Міністерстві охорони здоров’я. Госпіталізували людей із тяжким та середнім перебігом недуги
Медики перевіряють життєві показники хворих на коронавірус у палаті інтенсивної терапії запорізької лікарні. На 28 жовтня зайняті 25,4 тисячі ліжок для інфікованих з облаштованих 52 тисяч, кажуть у Міністерстві охорони здоров’я. Госпіталізували людей із тяжким та середнім перебігом недуги

До середини листопада Міністерство охорони здоров'я обіцяє збільшити щоденну кількість тестів на коронавірус до 50 тис., а до кінця року — до 75 тис. Зараз лабораторії встигають перевіряти щодоби біля 30 тис. аналізів.

У Харкові, Києві, Сумській, Донецькій і Одеській областях потужностей лабораторій не вистачає. Тести передають на перевірку в інші регіони.

— Уряд мав час, гроші та повноваження, аби впровадити будь-яку систему протидії епідемії. Цього не зробили, — каже колишній заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський, 45 років. — Не забезпечили систему виявлення і спостереження за контактними особами. Люди з підозрою на ковід звертаються в лабораторії, але отримують відмову або значну затримку результатів. За літо МОЗ не забезпечило лікарні обладнанням. Ще один провал — комунікація з населенням. Люди продовжують носити маски на підборіддях.

— Італійський сценарій — із браком місць у лікарнях і моргах — ближче до України, ніж здається, — говорить член комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації 37-річна Ольга Стефанишина. — Міністерство не спрацювало з волонтерами, які ще в березні пропонували допомогу для розвантаження лабораторій. Провалено широкомасштабне тестування.

Україна має проводити щонайменше 100 тис. аналізів щодня, щоб виявляти реальнішу кількість хворих. За рівнем тестування перебуваємо на 109-му місці у світі.

— Ситуація критична. З такими темпами, до кінця року в нас можуть померти до 20 тисяч людей, — каже заступник міністра охорони здоров'я у 2016–2019-х Павло Ковтонюк, 36 років. — Зміна критеріїв визначення карантинних зон (у червону потрапляють населені пункти, де упродовж 14 днів хворіють більше як 320 людей на 100 тис. населення. — ГПУ) лише відтермінувала спалах і повне завантаження ліжок на два тижні.

МОЗ вибудувало систему карантинних обмежень, що реагує на наслідки поширення хвороби і не запобігає новим спалахам, додає Ковтонюк.

Попри рекомендації МОЗ, в областях із найвищою кількістю пацієнтів відмовляються класти у лікарні інфікованих із супутніми недугами.

— Два тижні була температура під 39. Сильний кашель. Лікарка сказала колоти антибіотик удома, — розповідає полтавка 60-річна Світлана Дашутіна. — Щоб отримати направлення на рентген, змусили іти до доктора в першу лікарню. Моєї терапевтки не було, а інша поводилася некоректно, кричала. Направлення викинула з кабінету. Дослідження проходила в третій лікарні на іншому кінці міста. Добиралася сама, бо ніхто хворих не транспортує. Рентген показав двобічне запалення легень. Класти в лікарню відмовилися: "Дзвоніть, як стане дуже погано".

— Постійні помилки МОЗу під час пандемії — наслідки некомпетентності влади, — говорить політолог 44-річний Олексій Голобуцький. — Президент і міністри мали на початку карантину продумати стратегію, щоб максимально вберегти людей. 66 мільярдів, виділених на боротьбу з коронавірусом, — велика сума. Її було достатньо, щоб система впоралася. Натомість не змогли правильно використати гроші.

На 28 жовтня в Україні інфекцію підтвердили в 363  075 людей. Вилікувалися 148 642, померли — 6755. Найбільше хворих у Харківській області та Києві — 33 806 та 34 887.

Зараз ви читаєте новину «До кінця року можуть померти до 20 тисяч інфікованих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі