середа, 20 лютого 2008 07:13

Дніпропетровців закликали розмовляти українською

Вихідними 10 тис. брошур під назвою "Зроби подарунок Україні, переходь на українську" роздали українські музиканти в Дніпропетровську. Там пройшла акція громадського руху "Не будь байдужим".

Увечері в Палаці спорту "Метеор" відбувся концерт київського етно-рок гурту "Мандри", хмельницьких рокерів "Moтoр"рoллa", івано-франківців "Фліт", "ФлайzZzа" із Луцька, народного колективу "Гуляйгород".

— Пришли на рок-концерт, а тут на бандуре играют, — перемовляються двоє хлопців-неформалів, прямуючи до буфету.

Подружжя Степаненків теж ідуть завчасу.

— Музика голосна, дружині погано стало, — пояснює 59-річний Микола Дмитрович. — А так все добре і правильно. Я з Чернігівщини, вже 30 років працюю конструктором на "Дніпрополімермаші". У нас часто на роботі відбуваються дебати з мовного питання. Сюди за Союзу багато народу з різних республік наїхало. У них нема коріння тут, для них це чужа земля, їм тільки наше сало і м"ясо подобаються.

Валентина Рудь, 40 років, працює в КБ "Південне".

— Я по-руські тільки на роботі балакаю. У нас там майже всі спеціалісти з Московського авіаційного інституту, — каже. — Коли на базар іду по харчі, переходжу на хохляцьку. Мені от тільки не подобається, коли серіали перекладають українською. Вже привикли до голосів акторів, а тут інший.

Лікар Олег Шаурін, 45 років, живе в Дніпропетровську з середини 1980-х.

— Вирішив з дружиною перейти на українську після революції 2004-го. Діти кажуть, що краще гарною російською, ніж поганою українською говорити. Надіюсь, онуки вже будуть україномовні, але для цього середовище необхідне.

Громадський рух "Не будь байдужим" існує з вересня 2005 року. 2007-го його акції пройшли в Чернігові, Житомирі, Хмельницькому, Вінниці , Кіровограді, Черкасах, Сумах, Запоріжжі та Севастополі. У Дніпропетровську зібралося найбільше людей — 6 тис.

Зараз ви читаєте новину «Дніпропетровців закликали розмовляти українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі