середа, 27 квітня 2011 05:15

Дмитро Блажейовський вишив 350 ікон

Автор: фото з сайта www.zaxid.net
 

23 квітня на 101-му році життя у Львові помер священик Української греко-католицької церкви отець Дмитро Блажейовський. Він — науковець, автор 350 вишиваних ікон та хоругов.

— Це була надзвичайно світла і позитивна людина. Вже йому було 100 років, а він жартував: "Що ж це я робитиму, коли старість прийде?" — розказує отець 50-річний Ігор Ковальчук, друг покійного. — Багато читав. Цікавився абсолютно всім — від політики і садівництва до кухонних страв. Постійно тренував пам'ять читанням історичних книжок. Улітку для покращення зору їв багато чорниці, взимку сиру моркву. В Україні жив з осені. До цього в Італії.

Отець Блажейовський народився 21 серпня 1910 року у селі Вислок Горішній. Тепер це територія Польщі. Навчався в українській гімназії в Перемишлі. Студентом здійснив пішу прощу з Праги до Рима. Вступив до Папської української семінарії святого Йосафата. Захистив два докторати з відзнакою з історії та теології.

Душпастирював у греко-католицьких парафіях у США. Вишивати ікони та хоругви почав у 60-річному віці. Робив це до смерті. 2001-го заснував у Львові музей вишиваних ікон, єдиний в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Дмитро Блажейовський вишив 350 ікон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі