вівторок, 24 квітня 2007 07:05

Для дітей із вадами слуху хочуть зібрати 30 мільйонів гривень

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Киянин Анатолій Сойко для дітей з вадами слуху віддав усі копійки з кишені. У неділю у всіх обласних центрах України проводили благодійну акцію ”Почуйте всі”
Киянин Анатолій Сойко для дітей з вадами слуху віддав усі копійки з кишені. У неділю у всіх обласних центрах України проводили благодійну акцію ”Почуйте всі”

Благодійну акцію "Почуйте всі" провели у неділю у всіх обласних центрах України. Волонтери збирали гроші на обладнання для діагностики дітей із вадами слуху.

Захід організував Всеукраїнський благодійний фонд "Серце до серця". Акція розпочалася ще у вересні минулого року. Тоді зібрали 70 тис. грн пожертв. За ці гроші вже закупили потрібну апаратуру для обласних дитячих лікарень.

— На всі необхідні для діагностування апарати потрібно 30 мільйонів гривень. Насамперед оснащуватимемо районні лікарні, — каже заступник голови правління Фонду Ірина Потапова, 22 роки.

Скільки всього вдалося зібрати грошей за неділю — у фонді ще не підрахували. Відомо, що в Одесі жителі пожертвували 60 тис. грн, у Львові — 35, а в Києві — 26.

— Я не думаю, що на такій акції можна багато назбирати. Слід залучати зірок. Щоб вони давали концерти у великих залах, а заробіток за виступи перераховували до благодійних фондів, — переконаний киянин Анатолій Сойко, 24 роки.

Він пожертвував усі копійки з кишені. Скільки там було, не рахував.

Головний концерт заходу проходив у Києві на Контрактовій площі. Надвечір там виступали рок-, реп-гурти та співачка Росава. Пісні останньої Анжела, яка має вади слуху, дублювала мовою жестів.

Поміж людей ходили волонтери із зеленими скриньками. Кожному, хто давав гроші, наклеювали на одяг червоні сердечка із написом "Серце до серця".

— Люди здебільшого навіть не слухають, — зітхає 18-річна Наталія зі скринькою. — А якщо кидають, то копійки.

По всій Україні було 7 тис. волонтерів. З них у столиці близько 800. Переважно студенти та учні. За роботу їм не платили — винесли подяки.

— Я ходила тільки три години, бо був холодний вітер. Назбирала 61 гривню, — розповідає 21-річна Лілія Осецька. — Здебільшого зверталася до молодих людей. Дехто кидав навіть по 10 гривень. А от пенсіонери грошей не давали. Казали, що збираю для Майдану.

За підрахунками фонду, в Україні живе 500 тисяч дітей із вадами слуху. Однак апарата, який виявляє порушення слуху в малюків — ехоскрину — немає.

— Якщо не діагностувати відхилення до шести місяців і не почати лікування, дитина може відставати в розумовому розвитку, — пояснює Потапова. — Один такий апарат коштує майже 40 тисяч гривень. Однак вони повинні бути в кожному районному центрі.

Проводити акції збору грошей спеціалісти фонду вчилися у польських колег. Ті за 15 років на закупку обладнання для діагностики вад слуху в дітей назбирали $70 млн.

Коли відбудеться наступний благодійний захід для допомоги нечуючим дітям, поки не визначили.

Зараз ви читаєте новину «Для дітей із вадами слуху хочуть зібрати 30 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі