пʼятниця, 13 червня 2008 07:10

Дітям операції на серці робитимуть без розтину

Автор: фото: УНІАН
  Одна з кількох дітей із вродженою патологією серця після операції
Одна з кількох дітей із вродженою патологією серця після операції

Шестимісячну дитину із вродженою патологією серця вперше прооперували в Харківському інституті загальної і невідкладної хірургії.

— Шестимісячна Олеся Котляр із будинку малютки почувається добре. У неї був вроджений порок серця — погано працював один із шлуночків серця, — каже завідувач відділення кардіохірургії Ігор Полівенок. — Її стан поступово приходить до норми. Тепер головне — пройти довгий і непростий період реабілітації.

Кардіохірурги працювали з колегами-волонтерами із США, Великої Британії, Білорусі та Хорватії. Це спільний проект американського благодійного фонду і Харківського міського добродійного фонду Юрія Сапронова.

Команду 17 лікарів очолював американський фахівець із дитячої кардіохірургії Білл Новік. Аби провести в Харкові кілька операцій, медики привезли обладнання з Києва. У місцевих кардіохірургів не вистачало навіть найнеобхіднішого. Нині вони мають апарат для штучної вентиляції легенів, яких в Україні лише три.

— Тепер тут можна робити операції без розтину. Потрібні тільки руки й досвід суперпрофесіоналів. Знаєте, я іноді лікарям у відділенні кажу: "Добре, "феррарі" я вам куплю, а з Шумахером як бути? Устаткування — "феррарі" — в них є. Тепер потрібно ставати шумахерами, — каже Юрій Сапронов.

За два тижні планують прооперувати до 20 дітей із вродженими патологіями серця. Найстаршому пацієнтові 9 років, наймолодшій — півроку. Майже всі діти з дитячих будинків. У деяких з них є інші ускладнення, приміром, синдром Дауна.

Протягом трьох років Білл Новік з інтернаціональною командою приїжджатимуть двічі на рік і оперуватимуть разом із харківськими фахівцями. Відтоді в місті зможуть самостійно оперувати 80% дітей із вродженою вадою серця. Їм не треба буде їхати до столиці.

У рамках цієї програми американці привезли медичне устаткування та рідкісний інструментарій. Та він уже кілька тижнів перебуває на митниці.

Зараз ви читаєте новину «Дітям операції на серці робитимуть без розтину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі