Ексклюзиви
понеділок, 07 травня 2007 07:02

Дитячу книжку про секс видадуть повторним накладом

Автор: фото: Олександр ЧЕКМЕНЬОВ
  Учителька валеології київської гімназії №153 ім. Олександра Пушкіна Віра Колодочка зачитує уривки з книжки про сексуальне виховання для дітей ”Відверта розмова про це” старшокласникам. Вона вважає, що подібний посібник розрахований на підлітків не молодши
Учителька валеології київської гімназії №153 ім. Олександра Пушкіна Віра Колодочка зачитує уривки з книжки про сексуальне виховання для дітей ”Відверта розмова про це” старшокласникам. Вона вважає, що подібний посібник розрахований на підлітків не молодши

В Україні з"явилася перша дитяча книжка про секс під назвою "Відверта розмова про це". Твір є перекладом видання П"єра Фонд Кабре, директора Інституту сексології та поведінки в іспанському місті Барселона. Автори рекомендують видання для дітей 6–9 років.

— Я побачив її на міжнародній виставці в Німеччині й вирішив видати у нас, — розповідає директор видавництва "Країна мрій" Вадим Александров, 35 років. — Спочатку книжку розглянула наша редакційна рада. Потім відіслали на рецензію на кафедру психодіагностики та медичної психології Київського національного інституту імені Тараса Шевченка. Там схвалили.

"Відверта розмова по це" вийшла українською мовою накладом 3500 тис. У видавництві запевняють, що книжок еротичного жанру для дітей на ринку більше немає. Видання продається у книгарнях усіх міст. Коштує від 57 до 60 грн.

Головні герої — Сергійко та Марійка. Вони подорожують сторінками разом зі своїми друзями. Діти в подробицях дізнаються про тіло чоловіка та жінки, їхні стосунки, статеву зрілість, народження дитини.

Окрім того, є відверті малюнки, що зображають статевий акт, жіночі та чоловічі статеві органи. Герої вживають такі слова, як "секс", "матка", "піхва", "член".

— Вони не готові сприйняти таку інформацію, — переконана вчителька валеології київської гімназії N153 імені Олександра Пушкіна Віра Колодочка, 48 років. — Приміром, як шестирічна дівчинка може зрозуміти, що через шість років у неї буде менструація? Або ж як маленькому хлопчику розповідати про презерватив?

За словами Колодочки, в такому віці у дітей виникають запитання, на кшталт чим хлопчик відрізняється від дівчинки. І насамперед це їм треба пояснювати. А про такі речі, як гомосексуалізм, лесбіянство, протизаплідні засоби, варто починати розмови не раніше ніж у 12-річному віці.

З учителькою погоджується науковий співробітник Інституту психології ім. Григорія Костюка Академії педагогічних наук України Лариса Пінчукова, 52 роки.

— Ці знання мають засвоюватися поступово. На запитання дітей потрібно відповідати на їхньому рівні, — запевняє вона. — Якщо малюк хоче знати, звідки взявся, то це не означає, що треба описувати статевий акт. Насамперед розкажіть йому про рід, сім"ю.

Пінчукова додає, що дитині не варто розповідати казки про "капусту", "лелек" або ж про купівлю сестрички чи братика.

У прес-службі Міністерства освіти про книжку не чули. Кажуть, якщо виданням користуються батьки, то це їхня приватна справа. Водночас, якщо закупила школа — обіцяють розібратися. Бо проводити уроки за таким посібником дозволу не було.

23-річній киянці Жанні Ютовець видання сподобалося. Вона готова показати його своїй 3-річній доньці.

— Хай краще про все від мене дізнається, аніж із порножурналів. Усе одно по телевізору бачить, — пояснює Жанна. — От раз прийшла із садочка й каже: "Мамо, давай цілуватися". Я їй пояснюю, що таке вона буде робити з хлопчиком, коли підросте.

У видавництві "Країна мрій" вважають, що "Відверта розмова про це" невдовзі стане бестселером. Там готуються робити ще один тираж на 3 тис. екземплярів.

Зараз ви читаєте новину «Дитячу книжку про секс видадуть повторним накладом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути