середа, 30 квітня 2008 07:09

Діти циган перестають ходити до школи

У школі в селі Комсомольське Козятинського району на Вінниччині навчається 505 школярів. Із них близько 20 учнів початкової школи — діти з циганських сімей. Після трьох–п"яти класів вони припиняють відвідувати школу.

Три дитини вже давно перестали навчатися. Після закінчення першого семестру цього навчального року на уроки не з"являються ще двоє. Це діти 1994–1999 років народження.

— Одна з наших учениць шостого класу непогано навчалася, акуратна. Але вже з нового року не відвідує школу, — розповідає завуч Любов Собчук.

Учителі кажуть, що матір дитини і сама учениця не проти продовжити навчання. Але цигани вірні традиціям. Дітей віком 12–13 років уважають дорослими. Тому з тих, хто продовжує вчитися, насміхаються однолітки.

— Діти прагнуть нових знань. У них є якісь таланти та здібності, однак не реалізовуються. Батьки нічим не можуть протистояти цій системі, — веде далі Собчук. — Сам циганський барон із Комсомольська в розмові з нами сказав, що його народ традиції змінювати не хоче й не буде. Як і сто років тому, дівчата рано виходять заміж, а хлопці починають працювати.

Зараз ви читаєте новину «Діти циган перестають ходити до школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі