пʼятниця, 03 серпня 2007 07:00

Дітей після фосфорної аварії оздоровлюють "Нафтусею"

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Діти із сіл Буського району на Львівщині грають у волейбол у дитячому таборі ”Світанок”. Усі запевняють, що почуваються добре. Відпочиватимуть загалом три тижні
Діти із сіл Буського району на Львівщині грають у волейбол у дитячому таборі ”Світанок”. Усі запевняють, що почуваються добре. Відпочиватимуть загалом три тижні

За два тижні після аварії потяга з фосфором біля села Ожидів Буського району Львівської області на оздоровлення до таборів відпочинку відправили 1714 дітей та 15 матерів. 110 школярів із сіл Тур"я та Гутисько-Тур"янське відпочивають у дитячому оздоровчо-санаторному таборі "Світанок" на околиці курортного Трускавця.

— Ми думали, повезуть у шикарний санаторій. А коли автобуси зупинилися біля табору, розчарувалися, дехто навіть додому хотів вертатися, — всміхається дев"ятикласниця Мар"яна Бачинська. — Кажуть, у самому Трускавці є нові санаторії з басейнами і джакузі. Але тепер ми задоволені. Тут весело: ввечері влаштовують дискотеку, вдень на екскурсії в гори їздимо.

Дерев"яні будиночки колишнього піонерського табору стоять на широкій галявині серед лісу. У них по чотири кімнати, розраховані на 2–6 осіб. Діти приїхали минулого понеділка. Розділили їх на сім загонів. У кожному по 15–16 дітей і два вихователі.

15-річна Ганнуся Шевчук і Христина Залужна, 14 років, уперше в житті відпочивають у таборі. На ліжках у кімнаті дівчата вчаться робити квіти з кольорового паперу.

— Якби не ця аварія, чорниці збирали б. Щодня з самого ранку в ліс ідемо, за день до 20 літрів приносимо, — каже Ганнуся. — Влітку завжди помагаємо батькам по господарству.

Медсестра гукає дітей пити "Нафтусю". Школярі отримують по склянці мінеральної води й біжать грати у волейбол.

О першій годині школярі обідають. У четвер був суп із макаронами, гречка з м"ясом, помідори, компот. На десерт — сливи.

— Годуємо п"ять разів на день, — розповідає начальник табору 58-річна Орися Дацьків. — Страви дієтичні — без смаженого та гострого, але смачні.

У таборі строгий графік, заняття розписані до години. 46-річний лікар Ярослав Мандрига щодня робить масаж. Каже, всі школярі здорові. Діти теж запевняють, що почуваються добре.

— Коли сталася аварія, землю вкрив густий туман, було важко дихати, — згадує 16-річна Марія Шевчук. — Коли розсіявся — полегшало. А нашій бабусі навпаки. У неї хворе серце, і мали везти на операцію, клапан міняти. А тут відразу після аварії їй чомусь стало легко дихати. Мама навіть жартувала: "Треба нам одну цистерну з фосфором на городі поставити".

Марійка відпочиває з двома сестрами і двома братами. Діти розповідають, що в перші дні аварії сиділи налякані в хаті з закритими вікнами:

— Постійно слухали радіо, дивилися телевізор. Боялися, що цистерни знову загоряться. Мама казала молитися за людей, які їх гасили.


Про безкоштовні путівки дітям у Тур"ї та Гутисько-Тур"янському розповіла директор Тур"янської середньої школи Надія Литвин. Ніхто не відмовився їхати на оздоровлення.

У Харкові діти вперше попали на футбол

Більш як півтори сотні дітей з Буського району Львівської області відпочивають під Харковом. Найменших із мамами відвезли до санаторію "Бермінводи". 126 чоловік живуть у селищі Високе в таборі "Червона гвоздика". Для них тут є басейн, спортивні майданчики, посилене харчування.
Львівські діти назвали свої загони "Усмішка" й "Зірочка" і вже навчили харківських хлопців і дівчат українських речівок.
— А ще навчили їх співати Русланині "Дикі танці", — каже 12-річний Олег Костелянський. — Діму Білана співаємо разом — усе нормально.
Щодня дітей возять на екскурсії Слобожанщиною. Та найбільше вражень залишилося після футбольного матчу "Металіст" — "Закарпаття". Сільські діти вперше були на великому стадіоні.
— Уявляєте, з Ужгорода вболівати за "Закарпаття" ніхто не приїхав, жодна душа, — розповідає Олексій Кебало. — То нас посадили в тому секторі, й ми кричали скільки було сил.

Світлана ЗОЗУЛЯ

Зараз ви читаєте новину «Дітей після фосфорної аварії оздоровлюють "Нафтусею"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі