понеділок, 23 липня 2007 00:00

Держава компенсує всі втрати постраждалим від аварії 16 липня

Автор: фото: Юрій калиняк
  Минулої п’ятниці Віктор Ющенко відвідав місце аварії потяга з жовтим фосфором на Львівщині. Президент піднімається на залізничну колію оглянути перекинуті цистерни. Праворуч — губернатор Львівської області Петро Олійник
Минулої п’ятниці Віктор Ющенко відвідав місце аварії потяга з жовтим фосфором на Львівщині. Президент піднімається на залізничну колію оглянути перекинуті цистерни. Праворуч — губернатор Львівської області Петро Олійник

Мешканці села Ожидів Буського району Львівської області та навколишніх сіл, що поспіхом виїхали звідси після аварії 16 липня, повертаються до своїх домівок. На залізничній колії продовжують ліквідовувати наслідки аварії.

— Станом на сьому годину ранку 22 липня було піднято вісім цистерн з жовтим фосфором, — каже "ГПУ" Іванна Галушко з обласного управління МНС. — Відновлено 25 метрів пошкодженої колії та прокладено 50 метрів тимчасової колії для рятувальної техніки. Конкретних планів, коли завершаться роботи, немає. Але рятувальники хочуть упоратися якнайшвидше.

У п"ятницю місце аварії відвідав президент Віктор Ющенко, 53 роки. Очікувалося, що він приїде в Ожидів о пів на четверту. Кілька десятків селян чекають його за двісті метрів від місця аварії. Людей заспокоює голова Буської районної держадміністрації Михайло Вовк, 51 рік.

— Для чого ви одягли це? — звертається до журналістки, яка стоїть із марлевою пов"язкою на обличчі. — Я три дні тут ходжу без всяких респіраторів, і нічого. Тримаю поруч, у Йосипівці, вулики. Бджоли — вони ж одразу все відчувають. А мої нічого, як працювали, так і працюють.

Ющенко приїжджає о 18:05. Одразу прямує до залізничної колії. Після цього десять хвилин спілкується з місцевими жителями.

— За десять днів тут усе повинно бути таким, як до аварії, — запевняє президент. — Протягом двох місяців буде працювати постійний моніторинг стану навколишнього середовища. Ми готові робити заміри у кожному населеному пункті, в присутності громади і незалежних експертів із-за кордону.

Віктор Ющенко побував на нараді з сільськими головами Буського району й відвідав постраждалих від аварії у районній лікарні. На той час там перебувало 184 людини, зокрема 52 дитини.

— Хмара пройшла повз наше подвір"я, — розповідає 66-річний Зеновій Коваль з Ожидова. — Того ж вечора в село евакуйовувати людей приїхали близько двадцяти автобусів. Але ніхто не хотів їхати. Уже наступного дня, коли побачили, що це таке насправді, почало бракувати транспорту. Жінки на дорогу лягали, щоб їх забрали.

Коваль каже, що симптоми від хімічного отруєння у нього проявилися першої ж ночі після аварії:

— Почало нудити, трусити. На другий день мусив лягати у лікарню.

— Питання про кошти сьогодні не стоїть, — каже Ющенко після відвідин лікарняних палат. — Ми прийняли принципове рішення, що держава компенсує соціальну, матеріальну частину втрат, які можуть піддаватися оцінці. Півтори тисячі дітей проведуть ціле літо, до 1 вересня, у таборах.

Президент розпорядився привезти до районних лікарень Буська, Радехова та Бродів ультразвукові апарати. Медтехніку доставили вже наступного дня. Цистерни в Ожидові піднімали й вихідними. Роботу ускладнювали дощі.

Зараз ви читаєте новину «Держава компенсує всі втрати постраждалим від аварії 16 липня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі