вівторок, 05 серпня 2008 07:10

Дамба витримала 10-метрову хвилю

30 липня в Чопі на Закарпатті чекали на 10-метрову хвилю. Місто оточене руслами двох найбільших у регіоні річок — Тиси й Латориці. Однак вода оминула прикордонний пункт.

— Найбільшу повінь Чоп пережив у 2001 році, — розповідає міський голова Галина Цар. — Тоді ми гатили воду мішками з піском. Фахівці казали, що місто могло стерти з лиця землі. У 2005-му сюди приїхали Віктор Ющенко й тодішній міністр із питань надзвичайних ситуацій Віктор Балога. Вирішили будувати потужну дамбу протяжністю 18 км. Роботи розпочалися за рік.

У місті Чоп протяжність споруди 3,6 км. На цей відрізок використали трохи більш як мільйон гривень. Українська дамба на метр вища за угорську, що з протилежного берега річки.

— Під час повені городяни виходили на дамбу й лише спостерігали за тим, як повз них проходить бурхлива хвиля, — каже Цар. — Місто вода обійшла, й затоплення ми уникли. А дамбі прогнозують простояти ще 200 років.

Зараз ви читаєте новину «Дамба витримала 10-метрову хвилю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі