вівторок, 04 вересня 2012 00:30

"Ця школа так невчасно. Мені б три роки канікул"

63 школярі із сіл Заливанщина, Голубівка, Весела, Гарасимівка та селища Первомайське Калинівського району Вінниччини возитимуть до школи у селище Голендри шкільним автобусом. Раніше діти їздили рейсовим.

Вранці 1 вересня в центрі Веселої стоять з десяток дітей і батьки.

— Ого, автобус прибрали, як на весілля, — викрикує жінка. Вчителі прикрасили його кольоровими стрічками та кульками, бо мають урочисто вручити на святковій лінійці.

Діти заходять в автобус. На сидіннях є ремені безпеки, під сидіннями — багажні відсіки для портфелів.

Пасажири займають усі вільні місця. Водій Микола Калашнюк, 49 років, просить пристебнутися. Найменші губляться — не розуміють, як це зробити.

— Ну, як у машині, — пояснює водій.

9-річна Олена Михальчук позіхає і тре очі.

— Вчора з батьками картошку копали, така грязна була і втомилася. Ввечері ледь відмили мене, — дивиться на матір. — Я тепер, як нова копійка. Маю дуже гарну форму.

— Да-да, потратила не одну зарплату, десь 4 тищі на обох, — киває на доньку та сина 31-річна Людмила.

Її 11-річний син Олександр у чорному костюмі, фіолетовій сорочці та краватці.

— Ця школа так невчасно. Мені б три роки канікул. Нічо не встиг. Учора папа доручив усю картошку трактором перевезти додому, — розповідає школяр.

— Раніше діти в шість часов вставали, щоб устигнути на рейсовий у Голендри. Приїжали в ту школу в 6.50 і ще півтора часа чекали початку уроків, — каже водій.

За 10 хв. автобус приїздить у Голубівку. Там на зупинці близько 20 дітей. За 25 хв. приїздять до школи. Починається святкова лінійка. Керівник району Василь Поліщук урочисто вручає цей автобус:

— Він ваш. Ніхто у вас його не забере. Можете його брати на весілля, похорони, їздити на екскурсії чи ще кудись.

В автобус поміщаються 24 дитини. Їх возитимуть у дві зміни.

Коротко

Хмільницьким школам №1 та №4 на Вінниччині на тиждень продовжили канікули. Коли 1 вересня діти прийшли на святкову лінійку, їм повідомили, що канікули триватимуть до 10 вересня. У школах не закінчили ремонт. Зараз установлюють металопластикові вікна.

У селі Калайдинці Лубенського району Полтавщини запроваджують святкову шкільну форму в українському стилі. 1 вересня зі 147 дітей близько 20 були у звичайній шкільній формі, решта — у вишиванках. Деякі батьки позичали сорочки у знайомих, дехто купував. У Лубнах вишиванки на місцевому базарі продає єдина майстриня 70-річна Ганна Карпенко. Дитяча сорочка коштує 200-300 грн.

У миргородській школі №9 на Полтавщині з цього навчального року традиційні шкільні дзвінки замінили на мелодії. Перед першим уроком звучатиме Гімн України. Система музичного сповіщення обійшлася навчальному закладу у 15 тис. грн. Музичний репертуар поки що повністю не підібрали.

 

Зараз ви читаєте новину «"Ця школа так невчасно. Мені б три роки канікул"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі