вівторок, 23 жовтня 2007 07:00

Чотирирічний Денис виніс із вогню восьмимісячного брата

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Денис Зозуля (праворуч) зі своїм другом на подвір’ї спаленого будинку. Після пожежі він дуже налякався і тепер не розмовляє
Денис Зозуля (праворуч) зі своїм другом на подвір’ї спаленого будинку. Після пожежі він дуже налякався і тепер не розмовляє

Міккі-Маус, дві машинки та синій паровозик у п"ятницю лежать у маленькій домовині біля 2-річного Владислава.

У кімнаті сільської хати пахне воском. На столі потріскують запалені свічки. На дивані поряд із труною сидить жінка в чорній хустині — мати хлопчика 29-річна Людмила Глазичева.

В іншій кімнаті, готуючи поминальний обід, стиха перемовляються літні жінки. Чоловіки стоять надворі, мовчки курять, час від часу прикурюючи від недопалка нову цигарку.

Людмила Глазичева живе сама в селі Волоське Деражнянського району на Хмельниччині — нещодавно подала документи на розлучення із чоловіком. Поряд оселя її 26-річної сестри Ірини Зозулі, в якої два сини: 4-річний син Денис і 8-місячний Руслан. Минулої середи Ірина поїхала до райцентру Деражні, хотіла взяти кредит на дитячу спальню. Малих лишила на старшу сестру.

— Люда на веранді красила двері, — розповідає батько сестер Олександр Кузняк, 52 роки. — Привела до Іриної хати і Владіка. Включила їм мультики. Прибіжить, подивиться, як там вони, і знову красить двері. Ми ж живемо через город.

— Я тоді поїхав по дрова. У нас газу немає, а йде зима. Чим маю палити? — каже чоловік Ірини 29-річний Леонід Зозуля. — Жінку залишив із дітьми. Я не знав, що вона поїде по той кредит. Привожу дрова, а хата вже догорає.

— Я побачила дим і побігла до хати, — згадує 72-річна сусідка Ганна Максимова. — Малий Денис стояв на подвір"ї, а Люда свого тримала на руках і кричала. Я думаю, а де ж Русланчик. Розбила вікно, а звідти повалив дим. Хотіла зайти до хати — в сінях теж повно диму. Коли чую — щось стогне. Відкрила двері, а він тут сидить. Я його за сорочину і витягла.

Коли почалася пожежа, Руслан лежав у колисці в кімнаті. У сіни його переніс брат Денис. Від переляку він тепер не розмовляє.

Пожежники їхали з райцентру хвилин 20. Хата за той час повністю згоріла, вогонь перекинувся на дах. Коли приїхала швидка допомога, Владикові лікарі вже не могли допомогти. Дитина вчаділа. Руслана відвезли до Хмельницької обласної дитячої лікарні.

— Дитина поступила в украй тяжкому стані, — розповідає лікар-реаніматолог Іван Гуцул. — Згодом стан покращився. Однак отруєння чадним газом може давати подальші ускладнення — від запалення легенів до гіпоксії мозку.

Людмила Глазичева вийшла заміж сім років тому, але тривалий час не могла завагітніти. Кілька років лікувалася. Коли народився Владислав, усією душею упадала за ним. Люди розповідають, що батько хлопчика полюбляв випити й синові майже не приділяв уваги.

— За Владіком вона доглядала, як за зіницею ока, — говорить батько Ірини. — Куди сама йде і його з собою несе. Пасе череду — Владіка на руки й у поле. А онук якраз говорити почав. Усіх слів не вимовляв. Повністю казав "мама", "папа", "баба", "дід". Дуже гратися любив.

Зараз ви читаєте новину «Чотирирічний Денис виніс із вогню восьмимісячного брата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі