пʼятниця, 06 січня 2017 07:00

"Чи вклонявся Порошенко могилі Петрушевича у Львові?"

Автор: ФОТО З САЙТА www.wikimedia.org
  Історик Богдан Якимович: ”На Байковому цвинтарі поховано багато видатних українців. Але там лежать і особи з дуже сумнівною репутацією”
Історик Богдан Якимович: ”На Байковому цвинтарі поховано багато видатних українців. Але там лежать і особи з дуже сумнівною репутацією”

— Важко сказати, скільки за кордоном є українських поховань, — каже доктор історичних наук Богдан ЯКИМОВИЧ, 64 роки. — У польських Пікуличах лежать воїни Української галицької армії та січові стрільці. Кілька років тому там же перепоховали кількох вояків УПА. Час від часу місцеві шовіністи знущаються над тими могилами. Також є поховання в інших селах Надсяння, на Холмщині, Лемківщині. Але поляки принаймні не змушують платити оренду й не зносять могили. У Чехії, Німеччині, Нідерландах таке законодавство є. На щастя, плату за поховання Євгена Коновальця в Роттердамі оплачено на кільканадцять років наперед. Так само з могилою Степана Бандери в Мюнхені.

Чи слід перепоховати наших діячів в Україні?

— Могили осіб першої величини є місцем нашої історичної пам'яті. Прах президента Західноукраїнської Народної Республіки Євгена Петрушевича з почестями перенесли з Берліна до Львова 2002 року. Цю акцію організовував "Пласт". Але ось цікавий момент. Коли в Берлін приїздили перші особи нашої держави, то завжди за протоколом ішли до могили Петрушевича, ставили вінок. Там були і Кравчук, і Кучма, кілька прем'єр-міністрів. Чи вклонявся Петро Порошенко могилі Петрушевича у Львові? Я про це не чув. Президент ЗУНР не просто жив у Німеччині, він там боровся за нашу державу.

Так само з Олександром Олесем. У Празі ми втратили точку, куди ходили українці вклонитися видатному земляку.

Як ставитеся до ідеї створення "Українського пантеону"? Де він міг би бути?

— Чув, ніби є пропозиція влаштувати "Пантеон" на Лук'янівському цвинтарі Києва. Але він перш за все асоціюється з Лук'янівською в'язницею, яку побудували для придушення нашого народу. Тому краще розглядати Байковий цвинтар, де вже поховано багато видатних українців. Але там лежать і особи з дуже сумнівною репутацією. Теперішні нувориші забирають під могили велику площу землі, а їхні надмогильні пам'ятники — несмак, на який витрачено колосальні гроші. Як воно виглядатиме в порівнянні з діячами, які заслуговують на справжню славу? Краща ситуація на Личаківському цвинтарі у Львові.

Як до поховань видатних людей на чужій території ставляться в інших країнах?

— Польський національний Пантеон — у Кракові на Вавелі. Але й на нашому Личакові є могили багатьох відомих поляків. Вони не поспішають їх переносити. Серце композитора Федерика Шопена поховане в Польщі, а прах — у Парижі.

Зараз ви читаєте новину «"Чи вклонявся Порошенко могилі Петрушевича у Львові?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі