четвер, 12 червня 2008 07:13

Церква пообіцяла глухим більше сурдоперекладачів

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Патріарх Філарет під час богослужіння у столичному соборі Живоносного джерела. У цей час працював сурдоперекладач
Патріарх Філарет під час богослужіння у столичному соборі Живоносного джерела. У цей час працював сурдоперекладач

Зробити безбар"єрний доступ людей із обмеженими можливостями до храмів домовилися православна церква Київського патріархату і Національна асамблея інвалідів України. Для священнослужителів запровадять курси вивчення мови жестів. Збільшать кількість сурдоперекладачів, їх навчатимуть якісно перекладати молитви. Із людьми із вадами слуху обіцяють проводити заняття з окремих тем богослов"я, сліпим роздаватимуть духовну літературу шрифтом Брайля.

У вівторок у столичному соборі Живоносного джерела Патріарх Філарет підписав угоду про співпрацю з Асамблеєю інвалідів.

Філарет "мерседесом" перший під"їжджає до храму. Його супроводжують священнослужителі та охоронці. За кілька хвилин на авто під"їжджає керівник Асамблеї інвалідів нардеп-"бютівець" Валерій Сушкевич із помічниками. Він на інвалідному візку.

У храмі — зо два десятки людей із обмеженими можливостями, більшість із ціпками та на інвалідних візках. Двома автобусами підвозять ще приблизно 60 осіб. Незрячі виходять із поводирями. Кажуть, на підписання угоди приїхали представники Асоціації інвалідів майже з усіх регіонів України. Найбільше — з Донецька, Кіровограда, Львівщини.

— Зазвичай інваліди, які приїжджають у церкву на візках, просять сторонніх, щоб їх занесли, — каже 40-річна Валентина Єгорова, киянка, на інвалідному візку. — Майже ніде немає пандусів. Але ж у нас повинна бути своя дорога до храму. Пандус у цій церкві — заслуга Сушкевича. Він чи не єдиний із депутатів на всіх рівнях відстоює наші інтереси.

Перед службою Патріарх підходить до "бютівця", благословляє його. Сушкевич цілує Філаретові руку. Під час богослужіння збоку від вівтаря працює сурдоперекладач. Потім Патріарх кропить присутніх свяченою водою. Люди радіють, просять особистого благословення. Він вислуховує всіх, благословляє, дає поцілувати руку.

— Це один із перших храмів, який доступний для інвалідів, — каже Валерій Сушкевич. — Тут для людей на інвалідних візках облаштований спеціальний під"їзд — пандус. Тому храм відвідують багато людей із обмеженими можливостями.

Протягом кількох місяців, обіцяє церква, все більше церков матимуть пандуси і сурдоперекладачів.

Зараз ви читаєте новину «Церква пообіцяла глухим більше сурдоперекладачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі