понеділок, 12 березня 2007 17:09

Черкаські кінологи у Косові заробляють на квартири

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
  Німецьку вівчарку Рейну черкаський кінолог  Володимир Удовченко виховує сім років. З 2002-го по 2004 рік разом із собакою чоловік служив у складі миротворчого контингенту в Косово
Німецьку вівчарку Рейну черкаський кінолог Володимир Удовченко виховує сім років. З 2002-го по 2004 рік разом із собакою чоловік служив у складі миротворчого контингенту в Косово

— Завдяки Рейні я маю двокімнатну квартиру. Купив після приїзду з Югославії, — розповідає 31-річний кінолог Володимир Удовченко з Черкас.

Разом зі своєю німецькою вівчаркою з 2002-го по 2004 рік він був у складі миротворчої місії у Косово. Рейна шукала зброю, вибухівку, патрони. Перед поїздкою, під час конкурсного відбору, пес був кращим із дев"яти претендентів з України. Володимир згадує, що в Югославії для наших собак незвичним було харчування. Бо там їм дають виключно сухі корми. Причому норму розраховують відповідно до активності тварини. Їжа одного військового собаки обходиться приблизно у $300 на місяць.

Останні два роки Удовченко з Рейною працює у кінологічному центрі управління міліції Черкаської області. Свою кар"єру там він почав ще після армії. Вівчарка в нього вже сім років. Привезли її з Миколаївського розплідника.

Кінологічним центром, що розташований на околиці Черкас, керує підполковник міліції 40-річний Павло Корчагін.

— Коли два роки тому прийшов сюди працювати, тут були переважно дворняги. Та й ті ледве ходили. На утримання тварин грошей не виділяли. Хлопці бігали вночі, крали для собак кукурудзу на полях, щоб не поздихали, — розповідає Корчагін.

Підполковник згадує, що якось у місті ввечері пограбували магазин. Він приїхав на виклик та чекав кінолога. У машині в пакеті лежала ковбаса, купив додому. Голодний собака навіть не подумав брати слід злочинця, а відразу попрямував на запах м"яса.

Зараз у закладі 11 собак. П"ять із них купили торік. За кожну заплатили від $500 до $800.

— Перевагу надаємо німецьким вівчаркам, бо вони універсальні, — пояснює Корчагін. — Водночас маємо бордоського дога, трьох бельгійських вівчарок. Останні використовуються при звільненні заложників. Вони запросто можуть узяти висоту в два поверхи.

Деякі тварини живуть удома в офіцерів, які їх виховують. Щодня в раціоні собаки обов"язково є півтора кілограма яловичини. Свинини не дають, бо вона шкідлива для печінки.

Шукати вибухівку собак навчають на улюблених іграшках. Спочатку їх ховають, а потім уже підкладають те, на чому спеціалізуватиметься тварина.

Черкаських кінологів з їхніми вихованцями охоче беруть до Косова, що в Сербії (колишня Югославія), каже керівник центру. Окрім Удовченка з Рейною, у Косово побувало ще четверо офіцерів. Зараз служить 26-річний Максим Козак із собакою Орою.

— Коли отримали перше розпорядження про відбір кандидатів, тягли на сірниках, хто поїде— хотіли всі. Кожен, хто там побував, суттєво поліпшив своє матеріальне становище. Якби не ці відрядження, досі жили б у гуртожитках, — зізнаються офіцери.

Усього в складі миротворчих контингентів служить 25 українських військових із собаками. За місяць роботи вони отримують близько $1000.

Зараз ви читаєте новину «Черкаські кінологи у Косові заробляють на квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі