пʼятниця, 11 лютого 2011 03:00

Через "Білу гвардію" закрили Софію Київську

Автор: фото: Олена КАМЄНЄВА
  Зйомки фільму ”Біла гвардія” за однойменним романом Михайла Булгакова біля Софійської площі в Києві
Зйомки фільму ”Біла гвардія” за однойменним романом Михайла Булгакова біля Софійської площі в Києві

— Мамо, а що тут роблять коняки? А воняють як, — дівчинка років п'яти на вихідних гуляє з мамою у столиці поблизу Софійської площі. Вхід до Софії Київської закрили на чотири дні. Площа з усіх боків оточена залізним парканом, стоїть охорона. Уздовж огорожі прив'язали із десяток коней. Біля них чоловіки у формі червоноармійців курять "Мальборо".

— Це, донечко, дяді фільм знімають, будемо з тобою дивитися, — відповідає.

Охоронці просять їх відійти від забору. Стороннім заборонено наближатися.

На площі проходять зйомки фільму "Біла гвардія" за однойменним романом Михайла Булгакова. Знімає стрічку російський режисер 56-річний Сергій Снєжкін. Його знають за картиною "Похороніть мене за плінтусом".

— Булгаков — дуже складна література, — каже російською Снєжкін. — Вона, як Андріївський узвіз: наче все красиво, будинки старі, бруківка під ногами. А спробуйте пройти ними вночі — жодного справного ліхтаря немає. Спіткнутися, поламатися можна просто на ура. Перш за все ми знімаємо художній фільм, а не документалку. Свідомо нехтуємо деякими історичними моментами на користь художності.

Говорить, що від книжки кіно не дуже відрізнятиметься.

Роль Олексія Турбіна виконує 39-річний Костянтин Хабенський, Мишлаєвського грає Михайло Пореченков, 41 рік. Коментувати фільм режисер їм забороняє.

Події картини відбуваються 1918 року. Фільм знімали у павільйонах Санкт-Петербурга, російському місті Виборг і Києві. В українській столиці зйомки тривали протягом двох тижнів. Знімали у Пирогово, на Андріївському узвозі та Софійській площі.

— Щоб отримати той самий Київ Булгакова і приховати нашарування сучасності, ми "зістарили" знімальні локації штучно, — каже Снєжкін.— Пластикові вікна на Андріївському закрили дерев'яними віконницями, один із місцевих ресторанів перетворили на цирульню. З будівлі Музею Булгакова зняли меморіальну табличку, а пам'ятник письменнику замаскували парканом. Пізніше все зайве зітремо комп'ютером.

— Чому такі фільми не знімають в Україні? У нас є прекрасні майстри. Доки вони живі, треба знімати своє кіно, а не ходити слідом за Снєжкіним і думати, що він назнімає, — розповідає кінокритик Лариса Брюховецька.

"Біла гвардія" з'явиться у прокаті в грудні 2011-го. Пізніше покажуть телевізійну версію із 10 серій.

Зараз ви читаєте новину «Через "Білу гвардію" закрили Софію Київську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі