вівторок, 11 грудня 2007 07:13

Чемпіонат із карате перенесли з Німеччини до України

Автор: фото: Ігор ХІМИЧ
  Під час показових виступів на чемпіонаті Європи з кіокушинкай карате у львівському спорткомплексі ”Україна” Аня Чмирук і Денис Канкін з Луцька показують, як можна застосовувати вміння під час нападу хуліганів
Під час показових виступів на чемпіонаті Європи з кіокушинкай карате у львівському спорткомплексі ”Україна” Аня Чмирук і Денис Канкін з Луцька показують, як можна застосовувати вміння під час нападу хуліганів

У грудні в німецькому Дюссельдорфі мав відбутися відкритий чемпіонат Європи з кіокушинкай карате. Проте німці не змогли все вчасно організувати. Представники міжнародної організації "Карате Кіокушин ІКО Матсушіма" в липні звернулися до українців. У суботу змагання пройшли у Львові.

— Планували провести змагання на заході України, ближче до Європи, — пояснює президент національної федерації Микола Жилін. — Розглядали як варіанти Луцьк і Ужгород. Однак вибрали Львів, бо тут є міжнародний аеропорт.

Україна стала членом міжнародної організації в травні. Кіокушинкай карате у нас займаються понад 12 тис. чоловік. На змагання до Львова прилетіли 115 спортсменів із 17 держав Європи, Африки та Азії.

У фойє спорткомплексу продають футболки й горнята, розмальовані ієрогліфами. Коштують 20–40 грн. Портрет 60-річного Йошиказу Матсушіми, президента організації, можна придбати за 5 грн.

Відкриття турніру заплановане на 14.00, проте починається на дві години пізніше.

— Для карате головне не результат, а дотриматися всіх етичних норм. Ті японці, доки перевіталися між собою, не почали змагання, — дорікає на трибуні 21-річна Оксана Сапожникова.

Йошиказу Матсушіма вітається з учасниками змагань словом "Ос". Перед кожним боєм його повторюють каратисти. Ос — це скорочення японських слів "оші" і "шінобу", що означають настирливість і рішучість.

— Кіокушинкай — контактний вид карате. Він відрізняється від інших жорсткістю і силою духу. Аби досягти результатів, потрібні постійні тренування, — говорить 18-річний Микола Братасюк з Ужгорода, який тренує майже 50 дітей.

— До Львова карате потрапило в 1970-х, — розповідає 52-річний Богдан Кіндзер. Він займається цим видом єдиноборств 30 років. — Секції діяли напівлегально. 1982 року навіть вийшла стаття кримінального кодексу — за навчання карате могли позбавити волі до п"яти років. Щоб потрапити на тренування, треба було знайти трьох людей із секції, які за тебе поручилися б.

На цьогорічному чемпіонаті переможцями у своїх вагових категоріях стали українці Вусал Ісмайлов, Семен Гаран і Олена Галоян. Ще три золоті медалі завоювали росіяни. У змаганнях із тамешиварі — ламання твердих предметів — перемогли українці Семен Гаран і Марина Дудіна.

— Результати ваших спортсменів на цьому чемпіонаті стали несподіванкою для мене, — каже президент Європейської організації кіокушинкай карате Клаус Рекс із Іспанії. — Але карате — непередбачуваний спорт. Україна входить до двадцятки найсильніших держав.

Зараз ви читаєте новину «Чемпіонат із карате перенесли з Німеччини до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі