четвер, 22 жовтня 2020 07:51

Буря зруйнувала майже 250 будинків

Автор: ДСНС Кіровоградської області
  Штормовий вітер пошкодив приватні оселі в Кропивницькому 17 жовтня. Ремонтувати хати допомагають волонтери. Відкрили рахунок для пожертв потерпілим, привозять будматеріали. Розносять гарячу їжу по будинках, що залишилися без газу й електрики
Штормовий вітер пошкодив приватні оселі в Кропивницькому 17 жовтня. Ремонтувати хати допомагають волонтери. Відкрили рахунок для пожертв потерпілим, привозять будматеріали. Розносять гарячу їжу по будинках, що залишилися без газу й електрики

Близько 250 будинків зруйнував буревій зі смерчем у Кропивницькому 17 жовтня. Найбільше постраждали жителі мікрорайонів Балашівка та Лелеківка. Залишилися без електрики і газу. Троє людей травмувалися.

— Шквальний вітер повалив дерева, позривав дахи та зовнішні конструкції на будівлях. Зруйнував стіни в будинках, — каже голова Кіровоградської облдержадміністрації Андрій Назаренко, 41 рік. — Деякі домоволодіння затопило. Кілька днів боремося з наслідками бурі з рятувальниками, волонтерами та місцевими жителями. Надзвичайники встановили цілодобові пункти обігріву та польову кухню. Розпилюють дерева, відкачують воду, розбирають завали і вкривають залишки дахів поліетиленовою плівкою, аби дощ не затопив кімнати. Поліція слідкує, щоб не було мародерства.

Постраждалим пропонують залишатися в місцевому госпіталі чи готелі "Турист". Фінансову допомогу збирає благодійна організація "СМАйЛ". 500 тис. грн надіслав міський голова 64-річний Андрій Райкович.

— Люди у відчаї. Особливо ті, хто у віці й без родичів. Їм нізвідки чекати допомоги, — говорить волонтерка 59-річна Тетяна Сила. — Усі переживають за ремонти хат. Коштів на це не мають. Своїх напівзруйнованих будинків не полишають. Хтось боїться мародерства, а є такі, що фізично не можуть виїхати. Живу в іншому районі міста, в нас такої бурі не було. Як дізналася про лихо — одразу приїхала. З волонтерами привозимо гарячу їжу. Збираємо матеріальну допомогу. Та найстрашніше, що дощить і досі, а люди сидять у сирих будинках без даху.

Частина волонтерів привозять будматеріали та безкоштовно ремонтують дахи.

Дощі та сильні пориви вітру 17–18 жовтня пройшли також у Чернігівській, Донецькій, Миколаївській і Київській областях. 43 населених пункти залишилися без електропостачання.

Зараз ви читаєте новину «Буря зруйнувала майже 250 будинків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі