четвер, 02 вересня 2010 00:13

Бронзового Леніна переплавлять на єпископа

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Бронзовий монумент Леніна в Ужгороді переплавлять на пам"ятник греко-католицькому єпископу Андрієві Бачинському. Так вирішили депутати Ужгородської міської ради.

Пам"ятник важить близько 3 т. Його з 1991 року зберігали на території комунального підприємства.

— У радянські часи комуністи переплавляли церковні дзвони на монументи вождям, тому не виключено, що бронзова статуя Леніна була зроблена саме зі дзвону, — каже 57-річний Мілан Шашік, єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії. — Метал пройде через вогонь, а священна вода його окропить.

— Заява греко-католиків лежала в міській раді близько двох років, — говорить депутат від БЮТу Ігор Баран, 49 років. — Але рішення прийняли тільки тепер, перед виборами. В Ужгороді дуже багато греко-католиків, тому мер Сергій Ратушняк дав вказівку проголосувати за це рішення. Про сесію депутатів повідомили напередодні ввечері. Статую передадуть безкоштовно.

Церковний діяч, публіцист і просвітитель Андрій Бачинський жив у 1732–1809-х. Останніми роками був Мукачівським єпископом греко-католицької церкви. Побудував на Закарпатті багато храмів.

Зараз ви читаєте новину «Бронзового Леніна переплавлять на єпископа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі