вівторок, 11 грудня 2018 00:50

Бранцям Кремля призначили стипендію

Стипендію імені Левка Лук'яненка призначив президент України ­Петро Порошенко. Грошову компенсацію в розмірі 5 763 грн отримуватимуть українці, яких незаконно утримують у в'язницях Росії та окупованих нею Криму й Донбасу.

Станом на 10 грудня там перебувають понад 5 тис. незаконно ув'язнених українських громадян. Списки політичних в'язнів складають правозахисні організації. Точної їх кількості ніхто не знає.

Іменну стипендію може отримати людина, яку переслідують на території Росії за її громадську, правозахисну чи політичну діяльність. Також уже звільнені бранці. Для одержання допомоги потрібно подати заяву в Міністерство з питань тимчасово окупованих територій. Це може зробити особисто колишній ув'язнений або громадські об'єднання чи обласні адміністрації. До заяви слід додати копії українського паспорта та документів, які підтверджують переслідування чи ув'язнення в Росії.

Заявку розглядатимуть протягом 20 робочих днів із дати подання. Стипендію призначає указом президент України. Потім гроші надходять на особистий банківський рахунок одержувача. Виплати здійснюються щомісячно на весь період незаконного утримування в'язня. І протягом року для осіб, яких уже визволили з полону.

Допомогу можуть отримувати родичі чи довірена особа, якщо в'язень перебуває в тюрмі. Для цього він повинен у присутності адвоката написати заяву про перерахунок коштів цим особам.

Стипендіата позбавлятимуть допомоги, якщо виявиться, що він діяв проти України в період воєнного конфлікту з Росією. У разі смерті стипендія скасовується.

Зараз ви читаєте новину «Бранцям Кремля призначили стипендію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі