четвер, 31 січня 2008 07:12

Боєприпаси під Новобогданівкою знищать до кінця року

До кінця року обіцяють знищити всі снаряди, що лежать на 275-й артилерійській базі ракет і боєприпасів неподалік села Новобогданівка Мелітопольского району на Запоріжжі. Це пообіцяв минулого вівторка міністр з надзвичайних ситуацій Володимир Шандра, 45 років:

— До травня маємо знищити ті боєприпаси, які розкидані по території бази. Бо потім почнеться спека, і вони нагріватимуться до плюс 50–70 градусів. Через це можуть бути нові вибухи.

Снаряди знищують на глибині 1–3 м по 20–40 т. Торік брали по 50 т, через що була більша вибухова хвиля.

— Пам"ятаю, четвертого грудня підривали 50 тонн. Трохи не розрахували й вибухова хвиля повибивала людям вікна у п"ятиповерхівці, — каже голова сільської ради Новобогданівки Микола Малахов, 54 роки. — Тепер менше підривають, але вибухи добре чути.

Від артилерійської бази до села менше 1 км. Остання п"ятиповерхівка — за 850 м.

— На базі постійно щось вибухає. Тільки влітку тихо було, бо спека. Як тільки похолодало — знову вибухи, — жаліється Микола Малахов. — А років три-чотири тому вибухало щодня. Звернули увагу тоді, як люди загинули.

Голова зазначає, що більшість новобогданівців схвалили ідею планових знищень боєприпасів.

— Людям так це набридло. Але згодилися, щоб скоріше все закінчилося.

Територію артилерійської бази перекопають, щоб не залишилося жодного снаряду. За підрахунками МНС, там лежить близько 8200 т боєприпасів. На їх ліквідацію держава виділила 43 млн грн.

Упродовж 2004–2006 років на базі сталося кілька серйозних вибухів. У травні 2004-го через них загинуло п"ятеро людей.

Зараз ви читаєте новину «Боєприпаси під Новобогданівкою знищать до кінця року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі