вівторок, 31 січня 2012 07:30

Бориса Олійника висунули на здобуття Нобелівської премії

Національна академія наук висунула київського поета 76-річного Бориса Олійника на здобуття Нобелівської премії в галузі літератури.

— Я звертався до академії наук із цією ініціативою, — розповідає професор інституту філології Київського університету ім. Шевченка 55-річний Павло Рудяков. — Листа до Нобелівського комітету надіслали минулого четверга в двох варіантах — англійською і шведською. В ньому виклали свої уявлення про особливості, високий рівень і якість поезії Бориса Олійника, які дозволяють йому конкурувати з іншими претендентами на здобуття Нобелівської премії. Листа підписав президент Академії наук Борис Патон. Бориса Олійника повідомили про це, коли робили перші кроки. Він поставився з гумором: "Хлопці, у вас же є робота. Нею і займайтеся". Згодом зверталися до нього напівофіційно. Він сказав: "Українська література давно заслужила мати свого нобелівського лауреата. У нас є прекрасна поетеса Ліна Костенко. Її й висувайте. Тоді я вас підтримаю".

— Борис Ілліч цілком гідний такої нагороди, — каже 63-річний Віктор Бурбела, учений секретар відділу літератури, мови і мистецтвознавства НАН. — Він — живий класик. Входить до п'ятірки найкращих поетів-сучасників разом із Ліною Костенко, Іваном Драчем і Дмитром Павличком.

Борис Олійник на дзвінки не відповідає.

— Він зараз у лікарні, наприкінці тижня його мають виписати, — говорить телефоном дружина. — Офіційно про подання на здобуття Нобелівської премії нас ніхто не повідомляв.

Цю нагороду в галузі літератури вручають із 1901 року. За заповітом Альфреда Нобеля, її мають отримувати літератори — автори "найвидатніших праць у напрямку ідеалізму". Переможець 10 лютого отримує $1,41 млн. На здобуття Нобелівської премії свого часу висували Івана Франка, Володимира Винниченка й Уласа Самчука. 2001 року планували подавати поетесу Ліну Костенко.

— Ніхто з українських письменників поки що не може отримати цю премію, — розказує письменник 59-річний Юрій Винничук. — Нікого не переклали такою кількістю мов, як попередніх лауреатів. Про Ліну Костенко, Валерія Шевчука чи Бориса Олійника і говорити зайве. Переклади їхніх творів не знайти удень зі свічкою на полицях європейських книгарень.

Зараз ви читаєте новину «Бориса Олійника висунули на здобуття Нобелівської премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі