четвер, 12 травня 2011 08:27

Блискавка вбила школярку на уроці фізкультури

У селі Калинівка Іванівського району Одещини на уроці фізкультури від удару блискавки померла 11-річна Руслана Клевчук.

Урок почався о 12.00. Півгодини діти у спортзалі грали у м'яча. Потім учитель вивів їх на вулицю бігати крос. До кінця уроку залишалося хвилин 10.

— Дощу не було. Трохи гримів грім. Коли почало накрапати, вчитель сказав заходити у приміщення. До школи близько 200 метрів. Руслана побігла перша. У цей час ударила блискавка, — розповідає Олександр Беспалий, завідувач сектору з питань надзвичайних ситуацій Іванівської райдержадміністрації.

У п'ятому класі навчалися п'ятеро.

— Школярі бігають крос на околиці села, по дорозі. 250 метрів уперед і назад, усього 500 виходить, — додає Мирослава Устиловська, 54 роки, директор Калинівської школи. — П'ятикласники вже поверталися. Метрів 10 перед Русланою і позаду неї бігли хлопці. З неба блиснуло. Розряд влучив у дівчинку, вона впала. На ній розірвало одежу і сильно попалило волосся. Руслана не дихала. Учитель фізкультури Євген Коваленко послав хлопців по медсестру і наказав подзвонити у лікарню. Почав робити штучне дихання. Медсестра сказала, що машина "швидкої" на виїзді. Тоді ми віднесли Руслану в шкільний автобус і відвезли до лікарні. Там уже була її мати, Світлана Михайлівна. Билася від ридань. У неї залишилися троє дітей. Старша дочка заміжня. Друга дівчинка ходить у сьомий клас. Найменшій два місяці. Виховує дівчат вітчим. Остання дитина його. Руслана у школі була хорошисткою. Весела, активна.

У Міністерстві з надзвичайних ситуацій кажуть, що це перший випадок влучення блискавки в людину цьогоріч. Від грози щороку гинуть до 200 українців. Частіше сільські жителі.

— Стан людини залежить від того, куди вдарила блискавка. Навіть пряме влучання не завжди смертельне, бо струм може пройти по шкірі у землю. Коли ж проходить через тіло, ураження сильніше, — коментує Анатолій Завгородній, 59 років, завідувач відділу кардіології Житомирської центральної лікарні. — Блискавка завжди зачіпає серце, байдуже, куди влучила, — в ногу чи руку. Бо серце — то єдине місце в організмі, в якого своя електропровідна система.

Розряд може порушити серцевий ритм, спровокувати фібриляцію шлуночків — стан несумісний, із життям. Протягом кількох хвилин треба сильно вдарити кулаком по центру грудної клітки, щоб відновити роботу серця.

Чи виживе потерпілий, залежатиме від того, наскільки швидко блискавка проскочить через тіло. І як людина впала після удару. Якщо жорстко, то сама може вибити електричний струм. Ті, які падають повільно і на м'яке, часто помирають. Людина не пам'ятає удару, бо непритомніє. Її треба якнайшвидше відвезти в лікарню, навіть коли немає видимих ушкоджень. Бо порушення роботи серця все одно є. Пацієнт має бути під наглядом лікарів щонайменше тиждень.

На лівій лопатці залишилася темна пляма

27 червня торік блискавка вбила 10-річну Аліну Афанасьєву з Кривого Рогу на Дніпропетровщині. Це сталося на березі Каховського водосховища біля села Гаврилівка Нововоронцовського району Херсонщини. Батьки та двоє дітей там відпочивали. Під час грози сховалися під вербою. Аліна стояла скраю.

5 липня 2010-го в селі Стара Котельня Андрушівського району Житомирщини блискавка вдарила 3-річну Анастасію. Вона з матір'ю була в полі, де їх захопила гроза. Жінка посадила дочку на плечі й побігла. Блискавка влучила в дівчинку, вона знепритомніла. Її вдалося врятувати.

У 16-річного підлітка в селі Знам'янка Красногвардійського району в Криму блискавка вдарила 15 липня торік. Під час грози хлопець проїжджав металевий міст. Після удару втратив мову. На лівій лопатці залишилася темна пляма.

 

Зараз ви читаєте новину «Блискавка вбила школярку на уроці фізкультури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі