пʼятниця, 21 березня 2008 07:10

Білий верблюд народився в Ялтинському зоопарку

Автор: фото надане Ялтинським зоопарком ”Казка”
  Директор зоопарку Олег Зубков приймає у звірів пологи з дружиною Оксаною. Але білий верблюд народився без їхньої допомоги
Директор зоопарку Олег Зубков приймає у звірів пологи з дружиною Оксаною. Але білий верблюд народився без їхньої допомоги

8 березня в Ялтинському зоопарку "Казка" народилося біле верблюденя. Тварин, які не мають пігменту шкіри, називають альбіносами. Такі народжуються раз на 10 тис. особин. Вони рідко дають потомство. На волі їм важко пристосуватися до зграї. Вони можуть бути вигнанцями.

Верблюденя назвали Мартином.

— Ми всі були в шоці, коли побачили, що він білосніжний, — каже 57-річна Наталія Ліштованая. Жінка відповідає за здоров"я тварин у зоопарку. — Через 40 хвилин він встав на ніжки. Зараз малюк по п"ять–шість разів підбігає до матері й підсмоктує молоко.

Мати Мартина Глаша вже мала потомство, народила двох рудих верблюденят. Перші два дні вона відмовлялася годувати Мартина. Молоко зціджували й віддавали малому. На третій день Глаша почала підпускати його. Нині біле верблюденя вільно ходить, має гарний апетит і намагається брикатися.

— Це домашні тварини, люблять догляд. Дружелюбні, хоча в період шлюбних залицянь самці можуть і вкусити, — розповідає директор закладу 40-річний Олег Зубков. — У зоопарку вони почуваються краще, ніж на волі. В морози зимових приміщень не потребують. Годуємо їх сіном, овочами, фруктами, хлібом.

Ялтинський зоопарк — перший приватний в Україні. З 1995 року його відвідали понад мільйон людей. Нині тут проживає 130 видів ссавців, рептилій, птахів та риб. Загалом їх 700.

— Ми вигодовуємо в день 250 кілограмів м"яса, — ділиться Олег Олексійович. — Це накладно, оскільки у країні скоротилося його виробництво. А купувати на базарі дорого.

Жартує, що скоро перейдуть на американські курячі окороки.

Дружина Зубкова 37-річна Оксана працює в зоопарку касиром. Із нею чоловік приймає пологи у звірів. Коли подружжя починало займатися бізнесом, сім років жило у вагончику. Нещодавно вони перебралися до ветеринарного корпусу. Батькам допомагають сини Святослав, 16 років, та 7-річний Ярослав.

Відвідувачі зоопарку можуть годувати тварин. Корм продають при вході. Для дорослих квиток коштує 20 грн, для дітей — 10.

Люди-альбіноси народжуються раз на 20 тисяч

За оцінками вчених, приблизно одна людина з 20 тис. має певний тип альбінізму. Він може бути повним або частковим — коли пігмент відсутній в очах або шкірі. При очному альбінізмі райдужна оболонка очей біла, але колір шкіри та волосся нормальний. При шкіряному — висвітлені шкіра й волосся. Очі природного кольору.
Вилікувати альбінізм неможливо. Людям-альбіносам слід захищати шкіру та очі від сонця. Це допоможе уникнути передчасного її старіння та послабить можливість захворювання на рак. Лікарі рекомендують користуватися сонцезахисним кремом і носити окуляри з затемненим склом.

Зараз ви читаєте новину «Білий верблюд народився в Ялтинському зоопарку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі