четвер, 30 серпня 2007 07:01

"Бейсболка й окуляри" пограбував п"ятий банк

У вівторок уранці в Києві знову пограбували банк. Цього разу — відділення "ПриватБанку" на Троєщині. Час обрали, як і три тижні тому, ранній — 10.45.

Коли журналісти "ГПУ" приїхали на місце злочину, на проспект Маяковського, навколо метушилися міліціонери. Розглядали листок паперу, на який випадково наступив один із грабіжників, коли тікав. Знімали відбитки пальців із перил, опитували торговців на ринку.

— Учора було свято Успіння Богородиці, люди були в церкві. Нас було менше, ніж звичайно, тому нічого й не бачили, — каже 70-річна Марія, продавець малини.

— Мене вже третій раз приходили міліціонери розпитувати, — відмахується її сусідка. — Думають, я щось нове їм скажу.

— Це кошмар, люди нічого не пам"ятають, — бідкається один із оперів.

— Вони ніби насміхаються над слідством, — припускає психолог Наталія, яка з колегами працює над психологічними портретами грабіжників. — Поводяться вкрай нахабно. Обирають людні місця.

Коли злодії грабували "ПриватБанк" на Харківському шосе, то пробігли з грішми повз райвідділ міліції. Цього разу, на Троєщині, вибрали банк навпроти ринку. Хоча в кварталі, де грабіжники залишали свої червоні "жигулі", є інше відділення банку. Там значно спокійніше.

Уперше "бейсболка й окуляри", як охрестили грабіжника, напав на відділення банку "Таврика" по вул. Мішуги в Києві. Було це 4 травня 2007 року. Рівно через місяць обікрав "ПриватБанк" по вул. Анни Ахматової, а 17 липня — філію того ж банку на Харківському шосе. 10 серпня дісталось Ощадбанку на тій же вулиці.

Працівники всіх банків описують злодія однаково. Кажуть, його зріст близько 165 см, на вигляд 28 років. Одягнений у темні джинси, на голові — бейсболка, носить темні окуляри. Маску не використовує, а гроші складає в сумку. Тричі виходив на полювання сам, двічі — з напарником.

Справу банківських пограбувань у Києві розслідує спеціальна оперативна група, яку очолює начальник столичної міліції Олексій Крикун.

— Щовечора о 19.00 збираються наради, на яких доопрацьовують тактичні ходи, — розповідає Володимир Поліщук зі столичного управління міліції. — Задіяні всі райуправління.

Міліція просить керівництво банків установити в усіх відділеннях відеокамери та ґрати біля місць касирів.

— Камера коштує 300 доларів. Це небагато для банків, — вважає Володимир Поліщук. — Касир має бути недоступний ззовні. А тут усе відкрито — заходь і грабуй. Має бути висока куленепробивна перегородка в касира, а не така, що можна перестрибнути.

Однак самі банки, схоже, не надто стурбовані пограбуваннями. Прес-секретар "ПриватБанку" Олег Серга каже, що його керівництво категорично проти ґрат чи броньованих вікон для касира:

— Ми маємо бути ближчими до наших клієнтів. А те, що нас утретє грабують, отже, ми популярні.

Утім, обладнати філії "ПриватБанку" відеокамерами обіцяють до кінця року. Також збираються стежити за приміщеннями філій банку за допомогою супутникового зв"язку.

Столична міліція пообіцяла 100 тис. грн тому, хто допоможе  знайти грабіжників. За останні два тижні до управління звернулося понад 150 осіб. Однак жоден виклик не допоміг слідству. Усього грабіжники, якщо справді йдеться про одних і тих самих, у п"яти банках украли $49 тис. На ці гроші не купиш навіть однокімнатої квартири в Києві.

— Думаю, їм хочеться добре погуляти в казино, — припускає Микола Рощин із МВС.

Найбільше винесли з філії "Таврики" — $20 тис., 14 тис. грн та 23 тис. російських рублів. Найменше взяли в Ощадбанку — 5 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «"Бейсболка й окуляри" пограбував п"ятий банк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі