субота, 06 вересня 2008 07:01

Батьки не пустили дітей до школи

Автор: фото: Віктор ГОМОЛЬ
  Голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук приїхав у село Глинне Рокитнівського району вмовляти батьків відпустити дітей до школи. Він обіцяє, що до жовтня в селі розпочнуть будувати новий навчальний заклад
Голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук приїхав у село Глинне Рокитнівського району вмовляти батьків відпустити дітей до школи. Він обіцяє, що до жовтня в селі розпочнуть будувати новий навчальний заклад

Майже 700 учнів із села Глинне Рокитнівського району Рівненської області з 1 вересня не пішли до школи. Вона в аварійному стані. Батьки вимагають від влади збудувати нову.

На свято Першого дзвоника на шкільному подвір"ї зібралося все село.

— У мене троє дітей учиться. Хлопці в першому та сьомому класах, а донька — випускниця. Боюся за їхнє життя. Стелю в класних кімнатах, щоб не впала, підперли брусами. Школа розрахована на 200 учнів, а навчається втричі більше, — нарікає Володимир Рябушиць, 39 років. — Ліпше діти будуть картоплю на городах копати, ходити в ліс по гриби та ягоди. Дивуюся, як дотепер ніхто не постраждав.

— Такого ще не було. У вересні порожні класи. Жодного учня, — каже завуч школи 41-річний Володимир Коханевич.

У Глинному щороку на світ з"являється щонайменше 100 дітей. Школа переповнена. Чотири роки тому почали зводити нову будівлю. Однак далі фундаменту справа не пішла.

— Старій дерев"яній школі вже понад 50 років. Ще 1989-го її визнали аварійною. Куди ми тільки не зверталися, щоб збудували нову, — розповідає Глиннівський сільський голова 35-річний Юрій Карповець. Показує товсту папку з клопотаннями. — Люди ще торік хотіли страйкувати. Перед початком нового навчального року приїжджали працівники райдержадміністрації та обласного управління освіти — умовляли батьків не проводити акцію.

— Це не єдине село, де школа в аварійному стані. На Рівненщині в 23 населених пунктах потрібно будувати нові. Для побудови школи тільки в Глинному потрібно майже 27 мільйонів гривень, — пояснює начальник обласного управління освіти та науки Іван Вєтров, 45 років. — Із місцевих бюджетів у цьому році на будівництво буде виділено 39 мільйонів. Їх використаємо на капітальні ремонти 150 шкіл. Поміняємо вікна, встановимо автономне опалення.

На другий день акції на схід села приїхав голова облдержадміністрації 49-річний Віктор Матчук.

— До початку жовтня в Глинному розпочнемо будівельні роботи. На це сподіваємося отримати 7 мільйонів гривень з обласного бюджету. Депутати обласної ради розглядатимуть це питання 9 вересня на позачерговій сесії, — каже він.

З обласного бюджету планують також виділити кошти на будівництво шкіл у селах Тинне Сарненського району та Богуші — Березнівського. Вони також у аварійному стані. У Глинному обіцянкам уже не вірять. Кажуть, що страйкуватимуть, доки не розпочнуть будувати нову школу.

Зараз ви читаєте новину «Батьки не пустили дітей до школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі