пʼятниця, 02 листопада 2012 06:45

Батарейка пропалила дірку в стравоході 1-річного Антона Юрченка

Автор: фото: Таїсія ОЛІЙНИК
  Ганна Юрченко із міста Путивль на Сумщині із сином Антоном біля столичної лікарні Охматдит. Хлопчик ковтнув батарейку. Медики змогли дістати її за півтори доби
Ганна Юрченко із міста Путивль на Сумщині із сином Антоном біля столичної лікарні Охматдит. Хлопчик ковтнув батарейку. Медики змогли дістати її за півтори доби

23 жовтня Антону Юрченку, 1 рік 10 місяців, у столичній дитячій лікарні Охматдит зробили операцію. Силіконовим циліндром закрили дірку між стравоходом і трахеєю. Півтора місяці тому він ковтнув 2-сантиметрову батарейку-таблетку. Вона пропекла внутрішні органи.

— 15 вересня чоловік розбирав комп'ютер. Переставляв батарейку цю злощасну. Антоша підбіг, схопив її й одразу до рота, — розповідає мати 27-річна Ганна Юрченко з міста Путивль на Сумщині. Вона гуляє у дворі Охматдиту. На руках тримає одягненого в комбінезон сина. Він блідий, млявий. — Антошу одразу вирвало. Почав плакати, проситися на руки. Повезли його в районну лікарню. Там зробили рентген. Тоді відправили в Суми. Там під наркозом годину намагалися витягнути батарейку, яка застряла в стравоході. Але не змогли.

Ніч хлопчик пробув у лікарні.

— У неділю вранці ми вирішили везти Антошу до Києва своєю машиною. Лікарі сказали: "Ні, ми вас не відпустимо, потрібно машину з дихальним апаратом. Раптом дорогою щось трапиться".

Коли Антона привезли до Охматдиту, він не міг їсти, блював. Пив трохи води. Лікар-ендоскопіст Людмила Трембач, 47 років, дістала батарейку через горло.

— Стравохід так набряк, що її було важко висмикнути. Витягала півгодини. Коли спеціальною оптикою робила огляд, побачила, що стінки стравоходу чорні. За півтори доби батарейка пропалила їх.

У дитини почався некроз. Ушкоджені тканини почали відмирати. Утворилося кілька дірок.

— У Антоші постійно була температура 38, — говорить мати. — Він лежав під крапельницею. Їсти не міг, почали годувати через трубку.

За місяць дрібніші дірки загоїлися. Найбільшу, між стравоходом і трахеєю, закрили силіконовим циліндром. Операції робили коштом лікарні. Рідним вони обійшлися б у 30 тис. грн. Дитину годують спеціальною рідкою сумішшю. Одна банка — 160 грн. Її вистачає на два дні. Батьки купують її за свої гроші.

— Як стент приживеться, Антона за місяць обіцяють виписати додому. Ще через місяць зроблять пластичну операцію стравоходу, якщо дірка не заживе сама, — додає Ганна.

Людмила Трембач показує ту батарейку. Вона більша за монету 25 коп., чорна, окислилася. У старшої медсестри у двох пластикових коробках зберігає предмети, які дістали з горла чи животів пацієнтів.

— Найчастіше діти ковтають монети. Люблять тягти до рота п'ятаки та 50 копійок. Вони великі й блискучі. Ковтають наконечники інгалятора. Ось заколки, прикраси. Найдорожчий був перстень із діамантом. Звісно, батьки не лишили його для нашої колекції.

Найнебезпечніші — металеві кульки від магнітної головоломки та батарейки. Останні цього року ковтали понад десяток людей.

Антон Юрченко почав гратися, але ходити ще не може. Провідують Ганну мати й чоловік. Він не має постійної роботи. Лікарі просять допомогти родині коштами на харчування сина.

"Приватбанк"

Номер рахунку: 2924 4825 5091 00

МФО 305299

ОКПО 14360570

Номер картки: 6762 4682 0089 8645

Юрченко Ганна Сергіївна (мати Антона)

ідент. номер 3110613845

Магнітні кульки неможливо витягти через горло

Нещодавно з Охматдиту виписали 11-місячного Михайла з Києва.

— Три дні батьки не знали, що з ним, їздили по лікарях. До нас потрапили, коли хлопчик був у тяжкому стані. Він блював, мав здутий живіт, важку кишкову непрохідність. Коли зробили рентген, побачили магнітні кульки. Вони прорвали три дірки: у шлунку, сліпій кишці та бризі тонкої кишки, через яку проходять судини. Якби кульки їх зачепили, Михайло міг загинути від кровотечі, — розповідає Олександр Гришин, завідувач відділення ургентної хірургії Охматдиту.

Ураження організму магнітними кульками "Бакібол", або "Неокуб", лікарі прирівнюють до вогнепального порання дробом. Їх неможливо витягти через горло.

— Магніти притягуються, тому їх важко роз'єднати. Тяжіння таке сильне, що вервечка може втримати молоток. Від однієї кульки нічого не буде. Небезпечно, коли дитина через деякий час ковтає другу. Тоді вони проривають стінки кишківника. За рік у нас восьмий випадок із магнітами.

Найскладнішу операцію робили 1,5-річному Олександрові. Він улітку проковтнув 18 кульок.

— Із них у його шлунку утворилося намисто, — показує Олександр Гришин рентгенівський знімок. На ньому видно, як магнітики з'єдналися в коло. — Бачив таке вперше. Вирізали 3 години. У США та Західній Європі ця головоломка заборонена. В Києві її продають ледь не в кожному переході.

 

Зараз ви читаєте новину «Батарейка пропалила дірку в стравоході 1-річного Антона Юрченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі