середа, 22 вересня 2010 04:02

Банки не хочуть продавати долари

"Придивилася в кількох банках вигідніший курс, хотіла купити долари. Так у касі не було. Пройшлася по "Дельта Банку", "Альфа-банку" — нема. У "Піреус Банку" спитали, скільки хочу купити, і запропонували підійти наступного дня. У "Фінансах та кредиті" знайшли 100 доларів, але купюрами по 10 та 20. Мене це не влаштовувало, — розповідає 30-річна Катерина Гнатюк.

Вона купувала "зелені" в місті Умань на Черкащині. Знайомі на час відпочинку доручили їй забирати виручку з магазину й обмінювати на валюту.

Знайома касирка пояснила Катерині, що такою була вказівка з Києва — доларів не продавати. За директивою Нацбанку, центральні відділення мусять зранку встановити курс, який протягом дня змінювати не можна. Якщо курс нижчий, аніж у конкурентів, фінустанова може не продавати доларів.

Аби з"ясувати ситуацію на валютному ринку, ми зателефонували до кількох великих банків у Києві та регіонах. Кілька тисяч доларів готівкою можна придбати в столичних відділеннях, що розташовані ближче до центру. На околиці та в провінції великих сум немає. Пропонують замовляти або купувати через поточні рахунки.

— Якщо зараз замовите потрібну суму, після п"ятої вечора,  ймовірно, буде у нас, — каже касирка київського відділення "Приватбанку", що на вул. Автозаводській.

— Зараз можете купити долари через поточний рахунок, а будуть вони в четвер, — говорять в уманському відділенні банку "Фінанси та кредит".

— Может, к вечеру появятся в кассе, если сдаст кто, — розповідають у житомирському відділенні Ощадбанку у вівторок уранці.

На околиці та в провінції великих сум немає

Найбільші фінустанови України винні Нацбанку великі гроші. Володимир Олексюк, аналітик компанії "Ікс-трейд брокерз Юкрейн", називає суми боргів: Ощадбанк — 15,8 млрд грн, "Приватбанк" — 8,1 млрд, "Укрексімбанк" — 6,4 млрд, "Альфа-банк" — 1,7 млрд грн.

— Нацбанк має намір видавати кредити в майбутньому лише стабільним фінустановам, на невеликий термін, — говорить 25-річний Володимир Олексюк. — Кредити треба віддавати. Банки не хочуть програвати. Тому притримують валюту, якщо не вгадали з курсом.

17 вересня НБУ розіслав банкам офіційну телеграму. В ній ішлося, що почастішали скарги українців на відмову у відділеннях чи обмінниках продавати валюту. Через це курс гривні може різко змінюватися.

Зараз ви читаєте новину «Банки не хочуть продавати долари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі