пʼятниця, 18 грудня 2015 07:00

"Багато кримчан розчаровані, що Путін — не всесильний"

Автор: ФОТО: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Василь Яблонський: ”Енергоблокада Криму підтвердила, що суспільство в Україні просунутіше за владу”
Василь Яблонський: ”Енергоблокада Криму підтвердила, що суспільство в Україні просунутіше за владу”

— Сценарії створення Новоросії і розчленування України пішли в небуття, — каже історик 48-річний Василь Яблонський. Він — один з авторів дослідження "Донбас і Крим: ціна повернення". — Тепер можемо сказати, що повинні відвоювати Крим. Але ж розуміємо, поки що для цього в нас немає ресурсів.

Національний інститут стратегічних досліджень представив чотири сценарії повернення Криму в Україну.

— Те, що сталося між Росією і Туреччиною, відкриває величезне поле для сміливих кроків української дипломатії, — продовжує Василь Яблонський. — Про такого потужного союзника, члена НАТО, важко було й мріяти. Думаю, сценарій повернення Криму буде синтетичний. Тобто міститиме складові запропонованих нами варіантів. Але мусить бути політична воля і консолідація суспільства. В Україні всі процеси гальмують олігархи, які бояться втратити свої статки. Бо гроші люблять тишу, а не війну. Хоча частина наживається і на цьому. Євросоюз і США підтримають Україну. Однак вирішальним буде фактор нашої сили. Хорватія воєнним шляхом за кілька днів повернула свої землі (4–7 серпня 1995-го хорватська армія відвоювала в сербів свої території. — "ГПУ"). І тепер про це майже ніхто не згадує, як про щось неординарне.

Перший сценарій — повернення воєнним шляхом. Зараз він здається малореалістичним через явну перевагу Росії. Але за кілька років усе може змінитися. РФ на півострові не має тилу, отже — вразлива.

—Тоді в Росії постане питання сухопутного коридору від її материкової частини, — вважає експерт. — Тим більше, якщо вирішимо відбивати Крим взимку. Постачання через Керченську переправу — нестабільне. Нам могла б допомогти Туреччина, з якою в Москви виник конфлікт. Також на це вплинуть вибори президента у США. Хоч би хто переміг — демократ чи республіканець — муситиме розпочати політичний злет. Один із маркерів — ставлення до України. Якщо прийдуть республіканці, підтримуватимуть нас дуже активно.

Важко уявити, що якась частина кримчан візьмуть зброю і підуть воювати з українською армією. Є рівень очікувань. Путін казав, що Крим буде раєм на землі. Але Росія виявилася неготова навіть до блокади. Проблема з електрикою, падають доходи, тиснуть податками. Сільське господарство, яке живилося дніпровською водою, занепало. Проблеми наростатимуть. Багато кримчан розчаровані, що Путін не всесильний. Масова свідомість така, що сьогодні когось носять на руках, а завтра можуть повісити на ліхтарі. Люди підтримують сильніших.

Але зараз ми не маємо ресурсу для воєнного повернення півострова. Є боєздатні частини, які можуть добре оборонятися і наступати локально. А реформованої армії ще нема. Велика проблема, коли воюєш із ворогом, який замість одного загиблого може поставити чотирьох.

Другий сценарій — "народної війни". Основну роль можуть зіграти суспільна дипломатія та активність громадян.

— Блокади Криму ще не було, коли ми робили дослідження. Як виявилося, такий сценарій уже назрівав. Це гібридна відповідь на гібридну війну. Блокада розвалила міф про всемогутність Росії і Путіна, — каже Василь Яблонський. — У Криму зараз не кінець світу, але є величезні проблеми, і ніхто не може допомогти. Суспільство показує вікна можливостей, через які можна діяти. А влада — у кращому разі не заважає.

Третій сценарій — мирного повернення.

— Анексію Криму ніхто й ніколи не визнає. Отже — немає передумов для покращення там економічної ситуації, — каже експерт. — Кримчани усвідомлять, що з Кремлем не краще, ніж було за України, а навіть гірше. Реалізація цього сценарію наштовхується на слабке місце — необхідність забезпечити відповідний рівень економічного розвитку України. Поки що цього не відбувається.

Четвертий сценарій — дипломатичного приєднання. Це може бути визнання Криму територією під міжнародним, а не російським управлінням.

— Частина імперії СРСР розвалилася на початку 1990-х. Те саме може статися з іншою частиною. Коли Росія буде змушена вирішувати внутрішні проблеми системного характеру, може постати питання торгу щодо Криму. Москві створять такі умови, що вона погодиться повернути півострів. Окупований Крим у складі Росії не має майбутнього.

Зараз ви читаєте новину «"Багато кримчан розчаровані, що Путін — не всесильний"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі