середа, 16 лютого 2011 09:38

Бабак визначив, що весна буде пізньою

— Бабак побачив свою тінь, отже весна буде пізньою, — говорить працівник еколого-натуралістичного центру у Львові Віктор Червоний, 53 роки. На руках тримає бабака Мишка, якого щойно вийняв із хатини-нори. Той махає лапками, свистить.

Учора в центрі був традиційний День бабака.

— Американці проводять його 2 лютого, на Стрітення, — розповідає директор закладу Ігор Антахович, 48 років. — У нас це свято випадає на 13 днів пізніше. Якщо в цей день сонячно, бабак бачить свою тінь і ховається назад у нору. За американськими прикметами це означає, що весна буде пізно, морози затягнуться. Якщо ж день похмурий, бабак не бачить тіні і припиняє сплячку. Значить, весна почнеться скоро. Сьогодні хоча і мороз, але сонячно. Отже весна має настати пізно. Але якщо подивитися на поведінку наших бабаків сьогодні, як активно вони рухаються і свистять, можна сказати, що весна буде рання. Тобто настане як звично в середині березня.

Бабак Мишко живе в центрі три роки. Позаторік за кошти народного депутата Петра Димінського йому придбали самицю Марусю.

— Навесні чекаємо поповнення, — хвалиться Віктор Червоний. — Запліднення зазвичай відбувається під час зимової сплячки. Бабаки народжують одного-двох дитинчат. Сплять вони сім місяців на рік. Цю зимівлю перебули нормально. Останній місяць ми їх готували до весни, тримали в температурі близько 8 градусів тепла. Прокидалися раз на тиждень, щоб поїсти. Годуємо їх горішками, кукурудзою, хлібом і кефіром.

День бабака проводять у центрі втретє. Минулого року Мишко спрогнозував ранню весну, а позаминулого — пізню.

— Наші прогнози збулися з похибкою в кілька днів, — запевняє директор.

Зараз ви читаєте новину «Бабак визначив, що весна буде пізньою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі