Ексклюзиви
субота, 19 січня 2008 07:08

Азовське море замерзло

У Криму замерзло узбережжя Азовського моря, район Керченської протоки та Сімферопольське водосховище. Товщина льоду в деяких місцях сягає 25 см. Жителі прибережених міст та селищ катаються на кризі, а рибалки пробивають ополонки.

— Так гарно, коли все покрито льодом. Замерзло десь на кілометр від берега, — говорить секретарка селищної ради Щолкіно Катерина. — У нас зараз десь мінус 8–10, це дуже незвична для Криму температура.

Рятувальники попереджають кримчан, що ходити кригою небезпечно. Вона може провалитися.

— При нульовій температурі товщина льоду для людини має бути не меншою за сім сантиметрів, для групи осіб — удвічі більшою, а при масовому катанні на ковзанах — 25 сантиметрів, — наголошують рятувальники.

Азовське море замерзає лише холодними зимами. Передусім Арабатська затока та Керчинська протока. Чорне майже не замерзає, бо воно глибше та солоніше. В Азовському ж максимальна глибина — 15 м. Директор Українського науково-дослідного інституту водогосподарсько-екологічних проблем Анатолій Яцик, 59 років, каже, що в морі мерзне лише прибережна зона.

— Вона вкривається кригою там, де впадають річки. Їх прісна вода змішується з морською, — розповідає науковець. — Це якщо немає припливу. Бо коли море штормить, то прісну воду хвилі забирають із берега. Тоді ймовірність замерзання менша.

В управлінні МНС Одеси кажуть, що на початку року, коли морози сягали до -15°С, прибережна зона Одеської затоки покрилася льодом. Він сягав 5 см на 2—3 м від берега.

6 січня поблизу Бердянської коси, що в Азовському морі, в кризі застряло панамське вантажне судно "Атлантик Джой". Це сталося за шість кілометрів від берега.

Зараз ви читаєте новину «Азовське море замерзло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути