субота, 06 жовтня 2007 07:04

Автогонщики заїхали на Говерлу джипом

Автор: фото: архів Карпатського біосферного заповідника
  Тернопільський гонщик Роман Мартинюк із 15 колегами витяг на Говерлу машину ”Нива-Шевроле”. Щодня вони долали два-три метри
Тернопільський гонщик Роман Мартинюк із 15 колегами витяг на Говерлу машину ”Нива-Шевроле”. Щодня вони долали два-три метри

36-річний автогонщик із Тернополя Роман Мартинюк виїхав на автомобілі "Нива-Шевроле" на Говерлу. Російський автомобіль на вершину українських Карпат місяць виводили 16 осіб та дві машини технічної допомоги.

На Малу Говерлу дісталися своїм ходом, решту шляху авто тягнули линвами. Місце підйому три тижні не було спеціально убезпечене. Протягом цього часу стежкою, якою тягнули машину, ходили люди.

Експедицію ініціював журнал "Украина За рулем". Його гендиректор Анатолій Бурбеза в серпні цьогоріч звернувся до керівництва Карпатського біосферного заповідника. Просив дозволу піднятися на Говерлу джипом. Мовляв, хочуть потрапити до Книги рекордів та прорекламувати російський автомобіль.

— Ми йому категорично відмовили. Це не місце для авторозваг, що можуть нашкодити природі та іміджу природоохоронної справи країни, — розповідає "ГПУ" директор заповідника Федір Гамор, 56 років. — Бурбеза звернувся до Держслужби заповідної справи Міністерства охорони навколишнього середовища. Але й там отримав негативну відповідь. Тоді почав "тиснути" на мене та інші суміжні служби.

14 серпня автогонщик та ще 15 його колег заїхали на територію заповідника й почали піднімати автомобіль угору. Щодня протягали машину на 2–3 м.

Директор заповідника скаржиться, що під час автопоходу на Говерлі загинули цінні рослини та тварини. Збитки оцінили у 16 130 грн. Після фінішу акції Федір Гамор звернувся до Рахівської прокуратури. Також просить у суду конфіскувати в Анатолія Бурбези автомобіль, що підняли на гору.

— Згідно Кримінального кодексу України, їх мають або оштрафувати, або позбавити волі на строк від 7 до 12 років, — каже Гамор.

— Нічого страшного в тій акції немає, — вважає Андрій Кравчук, начальник Рахівського райвідділу міліції, куди прокуратура передала матеріали справи для перевірок. — Подумаєш — чоловік виїхав на гору. Кому яка до того справа? А тут такий ажіотаж зробили.

Екологи вже кілька років говорять про необхідність обмежити навіть пішохідні сходження на гору. Критикували щорічні походи на Говерлу Віктора Ющенка та його прихильників.

Схили Говерли належать трьом лісокористувачам. Їхні території досі не розмежовані. Є ділянки, щодо яких тривають суперечки. Пересування цими спірними територіями обходиться порушникам у 41 грн штрафу.

Зараз ви читаєте новину «Автогонщики заїхали на Говерлу джипом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі