вівторок, 22 квітня 2008 07:08

Ярослав Шевчук у неділю був Ісусом

Автор: фото: Жанна ПОПОВИЧ
  18-річний семінарист Ярослав Шевчук у ролі Ісуса Христа під час інсценізації входження до Єрусалима
18-річний семінарист Ярослав Шевчук у ролі Ісуса Христа під час інсценізації входження до Єрусалима

Вхід Господній до Єрусалима інсценізували у Вербну неділю в центрі Тернополя студенти Вищої духовної семінарії ім. патріарха Йосипа Сліпого. Ісуса Христа зіграв 18-річний Ярослав Шевчук.

Падає дощ. Студенти в сандаліях крокують по калюжах. Під туніками й сорочками — тонкі светри й футболки.

— Нам не холодно, — запевняє четвертокурсник Іван Лобур, 19 років. — Піст і молитва допомагають перебороти всі труднощі.

Семінаристи йдуть від церкви Успіння Пресвятої Богородиці до Катедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці. Третьокурсник Ярослав Шевчук їде на віслюку. Задля схожості з Ісусом йому дозволили відпустити бороду. Хоча семінаристам це заборонено. Так само як і відрощувати волосся й вуса. Дівчата кидають пелюстки троянд. Усі співають псалми та молитви.

— Я ніби перенісся на дві тисячі років назад і відчув страждання Христа, — каже Ярослав Шевчук.

Віслюк Янек постійно задкує й намагається скинути хлопця. 46-річний доглядач Ігор Назаравеч задобрює тварину "барбарисками".

— Він слухняний, але сьогодні розгубився, — чоловік гладить віслюка по шиї. — Янек живе в Маріїнському духовному центрі в селі Зарваниця. Купили його шість років тому за 900 доларів. В Яремчі на курорті дітвору катав. Невередливий, їсть овес і сіно, любить солодке. Двічі-тричі на тиждень миємо його й чистимо. Він у нас чистюля.

Інсценізацію входу Господнього до Єрусалима проводять утретє. Уперше семінаристи пройшли Тернополем 1995-го, вдруге — шість років тому. Хресна хода завершується літургією в Катедральному соборі.

Вербну неділю відзначають у неділю, що передує Великодню. Цього дня Ісус на віслюку в"їхав до Єрусалима. Пальмові гілки, якими Христа вітав народ, в Україні заступили вербовими галузками. Цього дня їх освячують у храмах.

У Єрусалимі побилися священики

Під час богослужіння з нагоди Вербної неділі в Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі священики влаштували бійку. Храм поділений між шістьма конфесіями, які мають певний час на службу. За словами свідків, у неділю вірменський служитель спробував відтягнути від священного місця грека. Мовляв, його час сплив. Почалася штовханина, до якої підключилися віруючі інших конфесій.
Сутичку зупинили поліцейські. Двох вірмен затримали.

Зараз ви читаєте новину «Ярослав Шевчук у неділю був Ісусом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі