вівторок, 25 вересня 2007 07:00

Янукович не прийшов до Одеського театру через Ющенка

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Сучасне приміщення Одеського оперного спроектували у віденській архітектурній фірмі ”Фельнер-Гельмер”, яка побудувала 48 театрів у Центральній та Східній Європі. На реконструкцію театру витратили 197 мільйонів гривень
Сучасне приміщення Одеського оперного спроектували у віденській архітектурній фірмі ”Фельнер-Гельмер”, яка побудувала 48 театрів у Центральній та Східній Європі. На реконструкцію театру витратили 197 мільйонів гривень

У суботу врочисто відкрили Одеський державний академічний театр опери та балету. 11 років тому його закрили на реконструкцію. Указом президента йому надали статусу національного.

Із самого ранку на центральних вулицях міста з"явилися співробітники ДАІ та міліції. Із першої години по обіді перекрили дорожній рух. Із 16.00, коли до початку церемонії лишалася година, почали сходитися гості. Пускали в оперний за запрошеннями. Квитки перед тим продавали на благодійному аукціоні. Гроші мали піти на закупку музичних інструментів для театру. На церемонію прийшли зокрема посол США в Україні Уільям Тейлор із дружиною, посол Росії Віктор Черномирдін, сатирик Михайло Жванецький.

До початку церемонії відкриття театру президенту Вікторові Ющенку організували екскурсію. Глава держави ознайомився з результатами реконструкції.

Церемонію відкриття транслювали на великому екрані біля театру. Глядачі жалілися на погану якість трансляції.

— Звук був дуже поганий, — ділиться враженнями 45-річний одесит Богдан Іванович. — Стільки грошей назбирали на відкриття, а ми чули якісь хрипи. Картинка трохи краща, але все одно це свято для тих, хто був усередині, а не для одеситів.

Поки Віктор Ющенко відкривав театр, неподалік, на Грецький площі, лідер Партії регіонів Віктор Янукович проводив передвиборний мітинг. По закінченні прем"єр не завітав на відкриття. Зазначив, що навіть  не отримав запрошення. Але він усе одно не збирався до оперного.

— Я сказав, що, враховуючи те, що там буде Ющенко, ну, ми з ним домовилися так, це особливість наших стосунків, що там, де буває президент, я не беру участі, й навпаки, — пояснював російською Віктор Федорович. — Але він вирішив приїхати, це його право. Він приїхав, а я, як то кажуть, буду займатися іншими питаннями.

На сцені того вечора виступали український тенор Володимир Гришко, Тетяна Анісімова з Великого театру, уродженець Львова, баритон "Вашингтон-опера" Стефан П"ятничко, примадонна Віденської опери Вікторія Лук"янець. Із Швеції приїхав Тіто Бельтран, із Молдови — сопрано Олена Герман.

У театральному холі під час концерту було велелюдно. Тут безкоштовно пригощали вином. Їжу треба було купувати. Бутерброди з м"ясом коштували 7 грн, булочки — 10 грн.

— 27 вересня для будівельників, які робили реконструкцію, ми влаштуємо концерт, — кажуть у відділі реконструкції та реставрації Одеського театру. — А вже за тиждень оркестр розпочне свої репетиції. До речі, на костюми грошей так і не назбирали. Тому вони працюють у старих.

Одеський театр опери та балету збудували 1809 року. Із того часу його десятки разів реконструювали. Тепер, кажуть будівельники, він простоїть і сотню років.

Зараз ви читаєте новину «Янукович не прийшов до Одеського театру через Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі