пʼятниця, 26 листопада 2010 00:15

Андрій Жолдак змушує акторів розмовляти з вовками
6

Фрагмент із вистави режисера Андрія Жолдака ”Життя з ідіотом”
Фото: фото з сайта www.svobodazholdaktheatre.com

Режисер Андрій Жолдак у столичному Жовтневому палаці показав виставу "Життя з ідіотом" 24 листопада. Спектакль створив за мотивами однойменного оповідання російського письменника Віктора Єрофеєва. На прем'єру прийшли екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко, британський посол Лі Тернер. Квитки коштували 60–350 грн. У залі був аншлаг.

Виставу Жолдака показували на фестивалях у Боснії та Герцеговині, Румунії, Фінляндії. У постановці лунає музика з репертуару російської співачки Земфіри, німецького гурту "Рамштайн".

На сцені актори розмовляють румунською. Титри українською й англійською показують на двох екранах.

Андрій Жолдак живе в Німеччині. Виїхав з України п'ять років тому, коли у Харкові заборонили показувати його спектакль "Ромео і Джульєтта". Головна героїня в ньому була гола.

Володимир Осипов, 58 років, директор Черкаського обласного театру:

— Основна тема постановки — стосунки між чоловіком та жінкою. Вся творчість Жолдака пронизана бажанням показати справжню сутність почуттів. Подружжя бере до себе з психлікарні ідіота Вову, аби відновити втрачені почуття. Дружина завагітніла від ідіота. Чоловік убиває її.

Богдан Жолдак, 62 роки, письменник, троюрідний дядько режисера:

— Цю виставу треба було показувати у нас перед виборами. Після прем'єри обов'язково піду до Майдану, де зараз бунтують дрібні підприємці.

Крістіна Флутур, 25 років, румунська актриса:

— Над постановкою працювали п'ять тижнів. Із Жолдаком важко, треба звикнути до постійного напруження та фізичного тиску. У нього виживають лише найсильніші. Тиждень ми жили у засніжених Карпатах. Андрій змушував нас спілкуватися з вовками.

Віктор Єрофеєв, 63 роки, письменник:

— Кожен із нас живе з ідіотом. Це може бути дружина, сусід чи президент. До ідеї зробити спектакль за моїм оповіданням поставився скептично. Коли їхав на прем'єру до Румунії, молився, щоб не заснути в залі. Та через 3 хвилини після початку пожвавішав. Вразило роздвоєння образу дружини. Розпиляна режисером на дві половини, вона набула нового сценічного сенсу.

Андрій Жолдак, 48 років, режисер:

— Таких художників, як я, Україна повинна всіляко заманювати до себе. Зараз тут немає жодної продукції, в яку хотілося би вкладати гроші й везти на гастролі. Треба створити власну "Аль-Каїду" в культурі. Постановки мають бути такі, щоби підривали метро, трамваї, музеї, вулиці, політиків.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Жолдак змушує акторів розмовляти з вовками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі