понеділок, 15 грудня 2008 18:05

Яна Клочкова плавала з дельфінами

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Дресирувальниця грає м’ячем із дельфінами у п’ятницю в столичному дельфінарії на вулиці Фрунзе
Дресирувальниця грає м’ячем із дельфінами у п’ятницю в столичному дельфінарії на вулиці Фрунзе

Чотириразова олімпійська чемпіонка 26-річна Яна Клочкова плавала минулої п"ятниці в басейні з двома білугами й дельфіном.

Це було під час відкриття дельфінарію на столичному стадіоні "Спартак" по вул. Фрунзе, 105. Яну штовхнув у воду 300-кілограмовий тюлень Салтан. Тварин до Києва доправив вантажівками у спеціальних ваннах цирк "Кобзов". Привезли їх із ялтинського Театру морських тварин "Акваторія". Ветеринари вкололи усім тваринам перед поїздкою заспокійливе. До столиці приїхали за три дні до прем"єри. Нещодавно дельфіни повернулися з виступів у Шанхаї та Кувейті. За кордон їх транспортували літаком.

— Боялася страшенно, — каже Яна. — Дресирувальники довго вмовляли заспокоїтися, щоб не нервувати дельфінів. Вони відчувають страх. Але коли нирнула в басейн — усе минулося. Треба було показати, що це не страшно, заохотили бажаючих спробувати.

За сценарієм наприкінці виступу дельфіни допомагають Яні вилізти з басейну. Але вони бачать дресирувальника, відпливають на інший бік басейну, розкривають роти й чекають на їжу. Клочкова виходить із води самотужки. Їй допомагають дресирувальник і ведучий вечора Андрій Джиджула.

— Подвиг Яни може повторити кожен, — каже у мікрофон Андрій. — Я теж хотів, але вода холодна — плюс 15 за Цельсієм.

5 хв. дельфінотерапії коштує 350 грн. Яна плавала безкоштовно. На шоу прийшов чемпіон світу з плавання Олег Лісогор. Телеведучі Марічка Падалко з донькою та Ігор Пелих із сином сидять поруч. Співачка Євгенія Власова привела на шоу доньку 4-річну Ніну.

Зала напівпорожня. Вхід у день відкриття шоу був лише за запрошеннями. Під шатром, яке розгорнули на місці тенісних кортів, — велика чаша басейну висотою 5 м і діаметром 16 м. Обабіч від входу — 7-метрові залізні сходи до басейну. Переодягнені в моряків дівчата розсаджують гостей. Дорослих пригощають білим вином, дітей — цукерками. Перед виставою діти бігають біля басейну і годують дельфіна шоколадом. Організатори просять не плювати в басейн. Ведучий пропонує людям із перших рядів пересісти далі, аби не намокнути.

Шоу розпочинають повітряні гімнасти та жонглери вогнем із цирку "Кобзов". Басейн вкривається димом.

— Їй у стриптизі танцювати б, — коментують глядачі виступ гімнастки. — Повна зала малих дітей, а вони таке показують.

Над водою вмикають світло. На сцені з"являються дресирувальники з відрами риби. Після кожного трюку вони годують білуг оселедцями, дельфіна — мойвою. За день він з"їдає 50 кг мойви. Їм дають пензлі, вмочені у жовту, червону й синю фарби. Вони затискають їх у ротах й по черзі малюють картину. Ведучий пропонує глядачам купити полотно. Стартова ціна 1 грн. Огрядний бодань років 40 забирає малюнок за 500 грн. Каже, мистецтвом не цікавиться. Просто любить дельфінів.

— У нас ще є морський лев Мітя, — каже директор "Акваторії" 33-річний Альберт Куршутов. — Але ми його не випустили. Він — хижак. Треба приладнати ще один басейн, куди запливатимуть дельфіни після виступу. Тоді можна буде й Мітю випускати.

Дельфінарій працюватиме в Києві три місяці. Вартість квитків від 50 до 125 грн. Для дітей вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «Яна Клочкова плавала з дельфінами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі