понеділок, 30 квітня 2007 07:02

Аді Роговцевій вручили український "Оскар"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Акторку Аду Роговцеву нагородили в номінації ”Людина-легенда”. Вручення VI Національної премії кінобізнесу України пройшло у четвер у київському концерт-холі ”Фрідом”
Акторку Аду Роговцеву нагородили в номінації ”Людина-легенда”. Вручення VI Національної премії кінобізнесу України пройшло у четвер у київському концерт-холі ”Фрідом”

Компанія "Кінофорум Україна" оголосила переможців Національної премії кінобізнесу України. Її ще називають українським "Оскаром". Кришталеві статуетки у формі овалу та грамоти кращим діячам кіно вручали у столичному концерт-холі "Фрідом" минулого четверга. Грошей не давали.

Переможців обирали двома анкетуваннями: опитували фахівців сфери кінобізнесу, а потім представників ЗМІ.

Людиною-легендою назвали 69-річну акторку Аду Роговцеву. На сцені вона розповідає, що нагороди отримує з 20 років.

— Я краще була б молодою, здоровою і багатою, ніж легендою, — зізнається. — У мене завжди було відчуття, що ці премії треба відпрацьовувати.

Шевченківська у 2004-му акторці запам"яталася найбільше. За неї вона придбала будиночок під Києвом біля Борисполя. Полюбляє відпочивати там із сім"єю.

Зараз Роговцева знімається у фільмі "Тарас Бульба" Володимира Бортка. Грає також у кількох російських серіалах. Каже, що їхніх назв не пам"ятає. Готується до свого 70-річчя — репетирує виставу "Star Quality".

Кіноактором року обрали 51-річного Олексія Вертинського. Він знявся у трьох "помаранчевих фільмах" — "Помаранчеве небо", "Прорвемось" і "Оранжлав".

— Яка я в біса зірка, — сміється актор. — Таке відчуття, наче займаю чиєсь місце. Я старий, давно заборонив собі думати, що моя праця комусь потрібна.

Вертинський радіє, що грамоту дали в рамочці. Мовляв, можна на стіну повісити. У театрі зазвичай видають нагороди без рамок, то він складає їх до старої валізи.

Найкращої кіноакторки не обрали. Сказали — не було достойних. Людиною року в кінобізнесі назвали 42-річну Оксану Байрак. Вона вважає, що заслужено.

Для статуетки планує прибити вдома окрему поличку. Фільм Байрак "Аврора" зібрав у прокаті $296 тис. 512. Для порівняння, кращою іноземною стрічкою визнали "Піратів Карибського моря". Її збір в Україні нараховує $3 млн.

Байрак поділилася планами, що готує ще три картини — "Телефонний роман", "Красуню і Бонвівана" та "Чоловічу інтуїцію". В останньому роль мами головного героя грає Ада Роговцева. Усього акторка знялася в п"яти фільмах Оксани Байрак.

Кінокритики про премію висловлюються скептично. Не на диктофон запевняють, що це — мильна бульбашка. Мовляв, яка може бути кінопремія, якщо в Україні за рік вийшло усього п"ять фільмів.

Директор "Мультиплекс Холдинг" Антон Пугач від нагороди в номінації "За розвиток кінопрокату в Україні" відмовився. У листі до генпродюсера "Кінофоруму України" Андрія Різоля написав, що працює в кіно з 1986 року, але ніколи про вищезгадану премію не чув. Пугач запевняє, що більшість впливових діячів кінопрокату та кінобізнесу або не отримали лист-опитування, або не відповіли на нього.

Торік людиною-легендою став актор Микола Олялін. Кращим прокатним фільмом оголосили "9 роту". Премію за розвиток некомерційного кіно два роки поспіль виборює компанія "Артхаус Трафік".

Зараз ви читаєте новину «Аді Роговцевій вручили український "Оскар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі