четвер, 06 грудня 2007 07:12

6 грудня

1240 — Київ захопили та зруйнували війська монгольського хана Батия. На кожного киянина припадало до десятка ординців. Літописець записав: "І пробував Батий коло города, а вої облягали город. І не було чути нічого од звуків скрипіння возів його, ревіння безлічі верблюдів його, і од звуків іржання коней його, і сповнена була земля Руськая ворогами".

Останнім оплотом киян стала Десятинна церква. Від одного з найбільших міст тогочасної Європи з населенням 45–50 тис. лишилися руїни та близько 2 тис. жителів.


1913 — народився хірург-кардіолог Микола Амосов, учений, біокібернетик, директор Інституту серцевосудинної хірургії. Автор новаторських методик у кардіології займався проблемами штучного інтелекту та раціонального планування суспільного життя. Уперше в СРСР зробив протез мітрального клапана серця. Жив і працював у Києві. Помер 2002-го.


1917 — парламент Фінляндії ухвалив рішення про вихід зі складу Росії. Із 1809-го перебувала там як автономне Велике Князівство Фінляндське. На початку ХХ ст. у Фінляндії активізувався національно-визвольний рух. 1905-го імператор Микола II був змушений скасувати укази, які обмежували її автономію. А після провалу Тимчасового уряду Росії Фінляндія оголосила про повну незалежність.

Зараз ви читаєте новину «6 грудня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі