пʼятниця, 01 червня 2018 07:50

5 червня почнеться спека

5 червня почнеться спека
Народні синоптики прогнозують, що весь червень буде теплий. Фото: Depositphotos

Літо в Україні розпочнеться з похолодання. Зниження температури очікують у північних областях. 1–2 червня на Сумщині, Чернігівщині, Полтавщині, Харківщині, Луганщині вночі прогнозують +4… +9°С. Вдень +16… +21°С.

- На решті території в перші дні літа буде тепліше. Вночі +10...+15°С. Удень +23... +28°С. 3 червня знову потепліє. Коливання відбуватимуться постійно, — говорить синоптик Укргідрометцентру 43-річна Наталія ­Голеня.

Дощі та зливи з грозами пройдуть у Карпатах, на Закарпатті й Прикарпатті. В інших регіонах опади очікуються місцями, короткочасні.

З 5 червня в усіх регіонах почнеться спека. Найтепліше буде в західних та південних областях.

Народні синоптики прогнозують, що весь червень буде теплий.

- Температурні гойдалки продовжаться в червні й липні. Початок літа справді буде прохолодний. Температура підвищиться максимум до +24°С. Подекуди дощитиме, — каже народний синоптик Леонід Горбань, 78 років. — У другій половині місяця температура поступово зростатиме. ­15–17 червня і у 20-х числах очікуються дощі.

Липень також буде вологий і теплий. Можливі бурі з градом. Серпень ­очікуємо спекотним. Опадів буде мало.

Похолодання на початку червня врятує від вигорання врожай зернових, городину та фруктові сади.

- Весни майже не відчули. Після зими почалося літо. Більшість днів були безхмарні, — говорить селекціонер 70-річний Микола Завальний. — Така погода вдарить по врожаю. Вже сохнуть посіви з кукурудзою, буряками. Пшениця у травні викинула колос. Збирати врожай у червні — це ненормально. Колос не налився, зерна буде менше.

Посуха загрожує і фруктовим деревам.

- Дерево вбирає вологу не лише корінням, а й корою, гіллям і листям. Без дощів плоди обсипатимуться, — додає Завальний. — Літо прогнозували дощовим. Але на початку квітня все змінилося. Сталися вибухи на Сонці, які ніхто не передбачив. Таких не було 12 років. Це спричинило спеку. Рясні дощі мають пройти наприкінці червня — на початку липня.

Зараз ви читаєте новину «5 червня почнеться спека». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі