Ексклюзиви
субота, 22 вересня 2007 07:08

38 собак шукали людей під завалами

Автор: фото надане кінологічним центром у Ромнах
  Учасниця із Санкт-Петербурга з собакою породи бріар на показовому виступі на IV Всеукраїнських змаганнях собак кінологічних організацій
Учасниця із Санкт-Петербурга з собакою породи бріар на показовому виступі на IV Всеукраїнських змаганнях собак кінологічних організацій

27-річна киянка Марина Кальченко має трьох собак породи доберман. Вона працює в мобільному рятувальному центрі й раз на три доби з одним із них йде на чергування. Після найбільшого в історії Туреччини землетрусу 1999 року в місті Ізміт у навколишніх населених пунктах вона шукала людей під завалами.

— Я тоді працювала в аварійному рятувальному загоні. Зранку нам подзвонили і сказали, що ми їдемо в Туреччину, — розповідає Марина Кальченко. — Із собакою я тиждень ходила руїнами. Живих людей там вже не було, він знаходив мертвих.

Цього тижня в місті Ромни Сумської області Марина брала участь у IV Всеукраїнських змаганнях собак із кінологічних організацій країни. Власники тварин — люди, до яких у разі необхідності звертаються рятувальники, або міліціонери. На чемпіонат приїхали також чотири команди з Росії, одна з Білорусі. За першість боролися 38 тварин.

Протягом тижня собак перевіряли на слухняність та спритність. Під завалами, в лісі та в річці вони шукали людей, визначали місцезнаходження вибухівки та наркотиків.

Доберман Марини Кальченко на кличку Шарман Принцеса в другому турі з сімох людей знайшов шістьох. У лісі із чотирьох знайшов двох. Дещо не впорався в першому турі — лише з другої команди повернув голову вправо. За це судді зняли очко.

Учасники змагань кажуть, що зараз популярні пошукові собаки — німецькі вівчарки, добермани й лабрадори. Двомісячне щеня лабрадора коштує від $600. Доберманів оцінюють у $100–300.

— Колись модні бульдоги втратили свою популярність, — розповідає харків"янка Алла Осипенко. — Вони мають агресивний вигляд, схожі на свиню. Тому їх бояться. А лабрадори на вигляд спокійні.

На змагання жінка приїхала з 8-річним англійським бультер"єром Орхеном. У реальному житті він ще нікого не рятував. На змаганнях під завалами знайшов усіх сімох людей. Алла каже, щоб підготувати собаку до пошукової роботи, потрібно 1,5–2 роки. Тренувати треба не менше двох разів на тиждень.

— Перед змаганнями Орхен шукав моїх знайомих, які ховалися, — веде далі Алла. — Для собаки це своєрідна гра. Я його так навчила: якщо він знаходить людину — отримує їжу, або я його  гладжу. Він це знає і коли чує фразу "Ищи человека", мчить шукати.

25-кілограмового Орхена Алла годує сухим кормом. Щомісяця на їжу витрачає до 300 грн.

Кінологічну службу в Україні заснували торік у листопаді. При Міністерстві надзвичайних ситуацій є один кінологічний центр — у Ромнах. Він має 11 штатних собак. Свої центри є й при Міністерстві внутрішніх справ та прикордонній службі. Український кінолог отримує від 1000 грн зарплатні.

Зараз ви читаєте новину «38 собак шукали людей під завалами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути